IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се понижи до 3%

Според анализатори потреблението на домакинствата ще отслабне през тази година

14:23 | 16.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания се понижи до 3% през декември от 3,1% месец по-рано, когато беше отчетен и шестгодишен връх, съобщи BBC.

От Националната статистическа служба на Обединеното кралство обясниха, че въпреки нарастването на таксите за въздушния транспорт това е имало много по-малък ефект, отколкото е било за същия период на 2016 г. Намаляването на цените на игрите и играчките през декември също е допринесло за по-ниската инфлация. Но от статистическата служба уточняват, че е още рано да се каже дали това е началото на по-дългосрочно намаляване на темпа на инфлацията.

Според Централната английска банка инфлацията ще достигне своя връх в края на 2017 г., а през тази година ще се върне нивата от 2%. 

Забавянето на инфлацията ще донесе известно облекчение за домакинствата, тъй като ръстът на заплащането в страната изостава от увеличаването на цените. Икономистите, интервюирани от Bloomberg, смятат, че потреблението на домакинствата ще отслабне през тази година и ще се подобри леко чак през 2019 г.

Доказателствата за забавянето на потребителските разходи във Великобритания се увеличават, след като официални данни през 2017 г. показаха най-слабия ръст на разходите на домакинствата от пет години на фона на високата инфлация и опасенията около Brexit, които натежават върху бизнес инвестициите.

През ноември Комитетът за парична политика на банката повиши основния си лихвен процент за първи път от повече от десетилетие от 0,25% до 0,5%.

„Това, което виждаме е, че няма нужда от друго бързо покачване на лихвените проценти, но за дългосрочното здраве на британската икономика е важно подобряването на производителността“, коментира Луси O'Karol, главен икономист на Aberdeen Standard Investments.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още