Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията във Великобритания се ускори след поскъпване на горивата и дрехите

АЦБ очаква повишението на потребителските цени да достигне целта по-късно тази година и да остане около 2,3% през 2022 г.

Инфлацията във Великобритания се ускори след поскъпване на горивата и дрехите

Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се ускори през последния месец на национална блокада, подкрепена от ръст в цените за горива и дрехи, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са нараснали с 0,7% през март в сравнение с предходната година и след ръста от 0,4% през февруари, съобщи Службата за национална статистика. Икономистите очакваха увеличение от 0,8%. Основната инфлация се ускори до 1,1% от 0,9%.

Въпреки че инфлацията в продължение на година и половина се задържа под целта от 2% на английската централна банка, очакванията са тя да се ускори тази година, когато икономиката се възстанови от най-лошия си спад през последните три десетилетия.

Някои анализатори, по-специално главният икономист на централната банка Анди Халдейн, са загрижени за нарастващите рискове за цените, тъй като потребителите започват да харчат част от спестяванията си от 150 млрд. лири (209 млрд. долара), натрупани докато магазините и ресторантите бяха затворени.

Останалите членове на Комисията по паричната политика остават спокойни по отношение на перспективите пред инфлацията, като обясниха, че трябва да видят устойчиво увеличение на цените, преди да затегнат програмата си за стимулиране.

Най-голям принос за инфлацията има повишаването на цените на моторните горива (3,5%), който беше частично компенсиран от спада в цените на храните и безалкохолните напитки (-1,4%), по-конкретно хляб, зърнени храни и сладкарски изделия.

Базовият ефект допринесе за силното покачване през месеца. Цените на облеклото и обувките са се повишили с 1,6% през март, след като се понижиха с 0,4% година по-рано. Поскъпването на облеклото и обувките последва двумесечен спад, причинен от пандемията, която наруши обичайните сезонни модели.

АЦБ очаква повишението на потребителските цени да достигне целта по-късно тази година и да остане около 2,3% през 2022 г. Правителствената служба за бюджетна отговорност прогнозира, че инфлацията ще остане под целта през 2023 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Американските компании са отворили най-много работни места от седем месеца