IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се ускорява до близо 2-годишен връх

Индексът на потребителските цени се повишава с 1% на годишна база през септември и надминава очакванията

12:13 | 18.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания нараства с по-бърз темп от очакванията, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. Индексът на потребителските цени се повишава с 1% на годишна база през септември на фона на прогнози за ръст от 0,9%. Това представлява и ускорение спрямо август, когато беше записано повишение от 0,6 на сто.

На месечна база потребителските цени растат с 0,2% при очаквано повишение в размер на 0,1%. Все пак тук стойността остава под регистрирания през август ръст от 0,3 на сто.

Подобен темп на ръст инфлацията във Великобритания не е регистрирала от ноември 2014 насам, когато повишението също беше 1%.

Един от факторите, които безспорно допринасят за задвижването на инфлацията, е поевтиняването на паунда, който загуби 18% от стойността си след вота за Brexit.

Въпреки повишението в инфлацията икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват понижение на лихвите от страна на АЦБ в началото на ноември. Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни каза, че би толерирал по-висок темп на инфлацията в опитите си да подкрепи икономиката.

 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 7 години
Брексит феновете що изчезнаха? Нали паунда да се смъкне било хубаво, трябвало да има инфлация растяща, а да не стане като в оная поговорка, че "Много добре, не е на добре"... :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
MZ/X
преди 7 години
Постепенно като се изчерпят складовите резерви от вносни стоки ще има и по висока инфлация. Британците сами си гласуваха да обеднеят и с пълна пара вървят по този път. Вече няма банка в лондон, която да не готви стратегия за Brexit, чрез съкращаване на операциите си в Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още