IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се ускорява до най-високото ниво от над 2 години

Повишението в потребителските цени е насърчено от по-скъпи дрехи и горива

12:18 | 13.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания се ускорява над очакванията през ноември и достига най-високото си ниво от над две години, съобщава Bloomberg.

Ръстът на потребителските цени се ускорява от 0,9% през октомври до 1,2% на годишна база през ноември, като повишението е насърчено от по-скъпи дрехи и горива. Това е най-високата стойност от октомври 2014 г.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха ръст в размер на 1,1%.

Данните на Националната статистическа служба показват още, че инфлационният натиск е насърчен от по-евтиния паунд и поскъпващите горива. Вносните цени скачат с близо 15% през ноември, което е най-голямото повишение на годишна база от пет години.

Рязката промяна в перспективите пред цените през последните месеци накара Английската централна банка (АЦБ) да промени позицията си. Регулаторът първо понижи лихвения процент с 25 базисни пункта до 0,25% и имаше готовност да облекчава още паричната политика. На последното си заседание обаче банката сигнализира, че до края на годината няма да променя лихвения процент. В четвъртък е последното заседание на АЦБ за тази година.

На месечна база цените се повишават с 0,2 на сто.

Данните на националната статистика показват още, че производствената инфлация е 2,3% на годишна база – най-високата стойност от април 2012 г.

Мнозинството анкетирани икономисти смятат, че следващото действие от страна на централната банка ще бъде в посока повишение на лихвите, тъй като затягането на паричната политика би трябвало да се справи с инфлацията. Ръстът на потребителските цени се очаква да надвиши 2% в началото на 2017 г.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните продукти и енергията, се ускорява от 1,2% през октомври до 1,4% през ноември. Това е над очакванията за ръст от 1,3 на сто.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
От 2009-та насам в ГБ инфлацията спрямо ОЛП е над 25%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още