IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се ускорява повече от очакванията

Ръстът на потребителските цени отново се доближава до психологическата граница от 3%

12:47 | 12.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания се ускорява повече от очакванията през август и отново се доближава до психологическата граница от 3%, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени растат с 2,9% на годишна база спрямо 2,6% повишение през юли, показват данните на Националната статистическа служба. Ускорението на инфлацията се случва на фона на подновено обезценяване на валутата, чиято слабост през последната година повиши вносните цени.

Базисната инфлация също се ускорява повече, отколкото икономистите очакваха, достигайки най-високото си ниво от 2011 г. - 2,7%. 

Стойностите оказват пореден натиск над Английската централна банка, която се затруднява да овладее ръста на цените, който надвиши целевото ниво от 2%. През последните месец деветимата членове на Комисията по парична политика не са единодушни как трябва да се процедира с лихвите. Двама от тях настояват за повишение от ставката, която сега е на рекордно ниското ниво от 0,25%.

Скокът на инфлацията през август се дължи най-вече на по-скъпите облекла и обувки, чиито цени се повишават с 2,4% на месечна и с 4,6% на годишна база.

В случай че инфлация се отклони с над 1 процентен пункта от целевото ниво, управителят на АЦБ Марк Карни ще трябва да даде писмено обяснение на министъра на финансите Филип Хамънд каква е стратегията за овладяване на ръста, посочва Bloomberg.

В сряда се очакват данни за ръста на заплатите във Великобритания и прогнозите са за ръст трети пореден месеца, макар и с малко над 2%. Това означава, че реалните доходи на населението се свиват, защото инфлацията е по-висока от увеличението на възнагражденията.

АЦБ заседава в четвъртък и не се очаква да има промяна в лихвените нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още