IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се забави до най-ниското си ниво от 2 години

Данните са добра новина за домакинствата на фона на растящата несигурност

14:32 | 16.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Обединеното кралство се забави до 2,1% през декември спрямо 2,3%, отчетени през предходния месец, сочат данните на Националната статистическа служба на страната, цитирани от BBC.

Индексът на потребителските цени е най-ниското си ниво от близо две години най-вече заради понижението на цените на петрола.

Показателят за инфлацията през декември е в съответствие с очакванията на анализаторите.

Данните са близо до целевата инфлация на Английската централна банка (АЦБ) от 2%, като това може да означава, че сега има по-малка вероятност да се мисли за каквото и да било увеличение на лихвите в близко бъдеще.

По последните данни пък заплатите без бонусите са се увеличили с 3,3% за трите месеца до октомври 2018 г.

„Инфлацията се е понижила главно поради голямото поевтиняване на бензина“, отбеляза Майк Харди от Националната статистическа служба. Той допълни, че и по-ниските цени на самолетните билети също са се отразили на данните.

В същото време са се повиши разходите за настаняване, таксите за мобилни телефони, поскъпнали са и играчките и храната.

Инфлацията във Великобритания достигна петгодишен връх от 3,1% през ноември 2017 г., а в момента се отчита най-ниската й стойност от януари 2017 г.

Потребителските цени като цяло са се повишили с 2,27% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, което е под прогнозата на АЦБ за 2,47%.

Стивън Кларк, старши икономически анализатор в Resolution Foundation коментира, че забавянето на инфлацията е добре дошло за домакинствата на фона на по-голямата икономическа несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още