IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се забави заради спадащите цени на петрола

Нивото на инфлацията през февруари достигна най-ниското си ниво от юли 2017 г.

13:15 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спадащите цени на петрола и по-бавният ръст на разходите за храна са допринесли за забавянето на инфлацията при потребителските цени във Великобритания през февруари, съобщава ВВС.

Инфлацията се е забавила от 3% до 2,7%, което е най-ниското ѝ ниво от юли 2017 г.

Спадът на цените облекчава натиска върху Английската централна банка за повишаване на основните лихвени проценти. Има редица спекулации, че АЦБ може да увеличи лихвите на срещата си през май.

Данните предполагат, че натискът върху домакинствата в резултат на ускоряващата се инфлация и застоя в заплащането може би приключва.

Националната статистическа служба ще публикува последните данни за ръста в заплащането в сряда.

Икономистите очакват данните да покажат ускоряване на ръста до годишен темп от 2,6% през трите месеца до края на януари.

Ситуацията може допълнително да се подобри тази година, смята АЦБ. Банката очаква заплащането да се увеличава по-бързо от цените.

„Много от ценовите повишения в началото на 2017 г., които се дължаха на предишното обезценяване на паунда, започнаха да решават проблемите в системата“, коментира Фил Гудинг от статистическата служба.

„Цените на хотелите също спаднаха, а билетите за фериботите поскъпват по-бавно от миналата година“, допълва той.

„Ръстът на цените на жилищата остава стабилен, като те бележат силно увеличение в голяма част от страната, макар че Лондон и североизточната част на страната изостават“, каза още той.

Инфлацията удари шестгодишен връх от 3,1% през ноември и след това се забави до 3% - ниво, което поддържаше през последните два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още