IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания сви кредитирането

Тегленето на заеми в Обединеното кралство може да остане слабо през останалата част от годината, смята икономист

18:15 | 01.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Потребителите във Великобритания са били нащрек през май, когато кредитирането в страната е нараснало по-бавно от очакваното, пише Ройтерс. Данните на Английската централна банка (АЦБ) са сигнал, че домакинствата са станали по-внимателни заради инфлационния натиск.

Кредитирането на потребители се е увеличило с 844 млн. паунда (1,02 млрд. долара) в нетно изражение, което е много под прогнозираните 1,3 млрд. паунда увеличение в медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията.

За сравнение, увеличението през април бе в размер на 1,377 млрд. паунда.

"На фона на покачването на лихвите и с очакваното увеличение на натиска на инфлацията върху реалните заплати на домакинствата, очакваме кредитирането да бъде слабо през останалата част от годината", каза Николъс Фар, икономист в Capital Economics.

По-рано тази седмица управителят на АЦБ Андрю Бейли изтъкна, че е "много видно", че британската икономика се намира в повратна точка и започва да се забавя.

Инфлацията в Обединеното кралство вече надмина 9% и се очаква да е над 11% през октомври.

 

 

 

В същото време ипотечното кредитиране е записало най-големия си ръст от септември миналата година в размер на 7,426 млрд. паунда, като броят на одобрените нови жилищни заеми се е задържал стабилен на равнище от 66 163.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още