IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания удари 4-годишно дъно

Това засилва спекулациите, че АЦБ ще въведе отрицателни лихвени проценти

12:16 | 20.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;ason Alden/Bloomberg</p>

Снимка: ason Alden/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се е забавила до най-ниското си ниво от 2016 г. през април, тъй като цените на енергията се понижиха, а блокадата срещу коронавируса възпрепятства икономическата активност.

Индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,8% на годишна база, информира Bloomberg, позовавайки се на данни от Службата за национална статистика, публикувани в сряда. Базовият индекс, който изключва волатилните цени на енергийните стоки, е нараснал с 1,4% в сравнение с увеличение от 1,6% година по-рано. в в

На месечна база инфлацията във Великобритания се е понижила с 0,2%, отчитайки най-стръмния си спад от 2008 г. Намаляването на цените се дължи на спада в стойностите на горивата, енергията и транспортните разходи, както и дрехите.

Перспективата за постоянно ниска инфлация ще подтикне спекулациите, че е необходимо да се предприемат повече действия от страна на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, засилвайки дебата сред ръководството на институцията за понижаване на основните лихви под 0% за пръв път в историята на страната.

Инвеститорите залагат, че централната банка в крайна сметка ще намали лихвените проценти под нулата, след като редица членове на ръководството на институцията не отрекоха възможността за подобен ход.

Централната банка, която вече намали лихвите до 0,1% и рестартира програмната си за закупуването на облигации, за да се пребори с кризата, заяви, че през този месец икономиката на страната може да преживее най-лошия си спад за последните три века.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още