IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлационната дивергенция подчертава неравномерното възстановяване на Китай

Разминаването в траекториите на цените на производител и на потребителските цени е подкрепено от новите страхове относно разпространението на коронавируса

10:34 | 10.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на производител в Китай се повишиха за първи път от една година през януари, докато основните потребителски цени отчетоха първия си спад след повече от десетилетие, подчертавайки небалансираното възстановяване на икономиката на страната, пише Bloomberg. 

Растящите цени на суровините повишиха нивото на инфлацията при цените на производител до 0,3% в рамките на миналия месец, което съответства на прогнозите на анализаторите, отчитайки първото нарастване от януари 2020 г.

Индексът на потребителските цени пък се понижи с 0,3% през януари спрямо година по-рано, като основният показател, който изключва волатилните цени на храните и енергията, намалява със същата стойност, съобщават от китайската национална статистическа служба.

Разминаващите се траектории на двата показателя за инфлацията отразяват неравномерното икономическо възстановяване на Китай от коронавируса, като промишленото производство изпреварва потребителските разходи.

Наложените нови ограничения за пътуванията, целящи да ограничат разпространението на заразата, вероятно дават допълнителен тласък на тази тенденция през януари, тъй като потребителите допълнително ограничиха своите разходи за услуги преди празниците около китайската Нова година.

Китай Китай

„Инфлацията при цените на производител продължава възходящата си тенденция, което предполага, че производственият сектор все още се представя по-добре“, коментира ситуацията Хао Джоу, старши икономист в сингапурския клон на Commerzbank AG. Инерцията на потребителската инфлация не е толкова силна, колкото се очакваше, и „това разделение между потребление и производство вероятно ще продължи в обозримо бъдеще“, добавя той.

Цени на свинско месо

По-слабият ръст на потребителските цени в Китай през последните месеци се дължи до голяма степен на базовите ефекти поради високите цени на свинското месо преди година, когато огнищата на африканска чума по свинете успяха да ограничат доставките. Цените на свинското месо, ключов компонент в индекса на потребителските цени, се понижиха с 3,9% през януари спрямо същия месец преди година, след като паднаха с 1,3% през декември.

Натискът върху цените на храните започва отново да се увеличава, тъй като студеното време, съчетано с ограниченията за пътуване, влияе върху транспорта на месо и зеленчуци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още