Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлационните очаквания за еврозоната оказват допълнителен натиск върху ЕЦБ

Според трейдъри ЕЦБ ще намали лихвата по депозитното улеснение с 10 базисни точки до -0,5% до юни 2020 г.

Инфлационните очаквания за еврозоната оказват допълнителен натиск върху ЕЦБ

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлационните очаквания в еврозоната се понижиха до рекордно ниско ниво, оказвайки допълнителен натиск върху Европейската централна банка за засилване на подкрепата си за икономиката на региона, съобщава Bloomberg.

Оценката на инвеститорите за увеличаване на цените през следващата години се понижи до ниво от 1,1830%, което е доста под целта на ЕЦБ за малко под 2%. Това предполага, че централната банка може да се наложи да предприеме по-нататъшни стъпки за съживяване на инфлацията като рестартира покупките на облигации или дори намали лихвените проценти по-дълбоко на отрицателна територия.

Още по темата

Според трейдъри ЕЦБ ще намали лихвата по депозитното улеснение с 10 базисни точки до -0,5% до юни 2020 г.

В началото на юни стана ясно, че годишната инфлация в еврозоната се е забавила през май до близо едногодишно дъно, достигайки до 1,2% спрямо 1,7% през април според първоначалните изчисления на европейската статистическа служба Евростат.

Ако стойностите се потвърдят, това ще е най-ниското ниво на инфлацията от април 2018 г. насам и малко под прогнозите за 1,3%. Сред основните причини за забавянето е понижаването на цените на енергията и услугите.

В края на 2018 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) постепенно спря програмата си за стимулиране на икономиката, която въведе през 2015 година в опит да засили икономическия растеж и ускори инфлацията в разгара на европейската финансова криза.

През последните месеци обаче вялият растеж и по-ниската от целевото равнище инфлация станаха отново повод за тревоги. ЕЦБ обеща да задържи водещите си лихви на рекордно ниските им равнища до края на годината.

Според последните оценки на ЕЦБ за инфлацията е тя да се ускори до 1,3% през тази година спрямо оценката от март за 1,2%, след което се очаква тя да достигне 1,4% през 2020 г. и 1,6% през 2021 г. (понижение с 0,1 процентни пункта за двете години). Инфлацията беше под целта на ЕЦБ през по-голямата част от последните шест години.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
lozkhris до: clock@glasstex.org
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не, не отчитат това. Отчитат надеждата, че ФЕД ще започне да намалява лихвите, а ЕЦБ ще остане пасивна. Сиреч, ще има най-вероятно неофициална сделка между двете централни банки /като вероятно ще има натиск и над ЯЦБ / да не се прави нищо за обезценяване еврото/йената, за да може доларът да падне. Предполагам, че кликата зад Тръмп ще издейства от ФЕД намаляваме на лихвите в САЩ с около 0.5-0.75 пункта поне в краткосроен план / в момвента е 2.25% / . Това трябва да "изстреля" американската икономика нагоре и да осигури изборна победа на Рижавия. Естествено, ще има съпротива, най-вече вътре в Щатите от кликата около Демократите. Европа няма потенциал за борба и вероятно стагнацията в ЕЗ ще се задълбочи сериозно заради силно поскъпващото евро, но... срещу евреи и бюрокрация не се рита...
Така че Вайдман едва ли ще е причината / но може да е инструментът / , а и е доста слабо вероятно точно той да смени Драги - Меркел вече не е актуална, а толкова силен нейн заместник в Германия засега няма.
0
 
0
 
1
преди 1 месец
Ако Йенс Вайдман e следващия Управител на ЕЦБ надали ще има намаляване на лих. процент. И точно това като че ли в момента отчитат пазарите , респективно EUR.

Още от Новини
Поръчките за индустрията във Великобритания спадат с най-бърз темп от 2009 г.