IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ING: Подемът на долара ще продължи поне още две години

На най-значителен натиск в предстоящите 12 месеца ще бъдат подложени еврото и японската йена, смятат от холандската банка

12:13 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ING: Подемът на долара ще продължи поне още две години

Щатският долар продължaва своето отлично представяне и през тази седмица, кръжейки около 4-годишни върхове спрямо останалите основни валути. Възходът на американските пари накара експерти да твърдят, че подемът едва ли ще приключи скоро, което пък ще доведе до резки отстъпления за всички други парични средства.

"Смятаме, че подемът на долара ще продължи поне още две години", каза пред BBC Крис Търнър, стратег в холандската банка ING.

"Доларът извървя дълъг път доста бързо. Мисля, че поскъпване с 5% през следващите шест месеца е много постижимо", добави Търнър, позовавайки се на представянето на доларовия индекс ICE, който измерва покупателната сила на щатските пари спрямо кошница от шестте основни валути.

Измерителят се покачи с близо 9% от началото на май, стимулиран от очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти на фона на възстановяващата се американска икономика. Същевременно опасенията за растежа в Европа, Китай и Япония продължават да притискат централните банки да разхлабят паричните си политики, което от своя страна оказва натиск върху техните валути.

"С приближаването на началото на затягането на паричната политика на Фед и облекчаването на Европейската централна банка ние смятаме, че нагласите все още са за поскъпване на долара", заяви Адам Коул, ръководител на звеното за валутни стратегии в RBC Capital Markets.

През миналия месец Централната банка на САЩ потвърди, че ще сложи край на масивната си програма за изкупуване на активи през октомври. Количествените улеснения бяха основният инструмент, който Фед използва в годините от финансовата криза от 2008 г. насам.

Според експерти под най-значителен натиск в предстоящите 12 месеца ще бъдат еврото и японската йена. "Добре познатите световни валути, като еврото и йената най-вероятно през следващите 12 месеца ще бъдат засегнати от най-резки загуби спрямо долара", каза още Търнър.

По-рано тази седмица еврото удари 26-месечно дъно с оглед на слабите данни за производствената активност и ниската инфлация в еврозоната. Въпреки това Адам Коул е на мнение, че по-скоро позитивите в САЩ, а не проблемите в Европа ще са в основата на предстоящото рязко поевтиняване на еврото спрямо зелените пари.

"Просто доларът поскъпва спрямо всеки един развит пазар и валута. Американските пари ще останат силни и през 2015 г.", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още