IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институтът Ifo намали почти наполовина прогнозата си за икономиката на Германия

Германските потребители ще могат да се възползват през тази година от силния ръст при заплатите на фона на данъчни облекчения и ниска инфлация

15:12 | 14.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един от най-престижните германски икономически институти Ifo намали почти наполовина прогнозата си за растежа за икономиката на страната, съобщава Bloomberg. От Ifo определят и представянето на Европа като най-лошото от шест години насам.

В една от най-песимистичните си прогнози за Германия институтът Ifo очаква растеж от едва 0,6% за 2019 г. спрямо предишните му разчети за 1,1%. Анализаторите смятат обаче, че слабостта ще бъде краткотрайна, увеличавайки прогнозата си за 2020 г. до 1,8%.

Според икономическия институт германските потребители ще могат да се възползват през тази година от силния ръст при заплатите на фона на данъчни облекчения и ниска инфлация.

Снижаването на очакванията за Германия почти наполовина се дължи на по-слабото търсене от външните пазари на индустриални стоки и увеличаващите се предизвикателства пред износителите, допълва Ройтерс.

Забавянето на световната икономика, търговските спорове и рискът от хаотично излизане на Великобритания от Европейския съюз може да сложат край на десетилетие на разширяване на икономиката, която е силно зависима от износа.

Според икономиста на Ifo Тимо Волмерсхойзер германската индустрия, включително важният автомобилен сектор, вероятно няма да допринесат изобщо за общия икономически растеж през тази година.

„Стабилният пазар на труда, умерената инфлация и рязкото нарастване на заплатите ще подкрепят частното потребление, което ще се отрази и в общия растеж“, смята  Волмерсхойзер.

Държавните разходи ще дадат допълнителен тласък на икономиката, тъй като се очаква те да нараснат с 2,6% през тази година при повишение с 1% през предходната.

В четвъртък и институтът DIW намали прогнозата си за растеж за 2019 г. за Германия до 1,0% от 1,8% преди това и потвърди оценката си за 2020 г. от 1,8%.

Германската икономика започна слабо 2019 г. и вероятно ще отчете скромен растеж през първото тримесечие, съобщи икономическото министерство в своя месечен доклад. Очакванията са индустриалният сектор да продължи да показва слабост поради по-бавното търсене от чужбина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още