IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институтът Ifo понижи рязко прогнозите си за растежа на германската икономика

Търговският спор между САЩ и Европейския съюз помрачава перспективите пред германската икономика

16:47 | 19.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският институт Ifo е поредният, който понижи рязко своите прогнози за растежа на най-голямата европейска икономика през тази и следващата година, позовавайки се на слабото начало на 2018-а и увеличаващите се глобални рискове, съобщава Ройтерс, цитиран от БНР.

Според новите прогнози, БВП на Германия ще нарасне с 1,8% през тази и през следващата година, което е значително по-слабо от предходните прогнози за солидна експанзия съответно от 2,6% и от 2,1 на сто.

"Икономиката се развиваше значително по-слабо от очакваното през първите няколко месеца на годината", коментира икономистът на института Ifo - Тимо Волмершаузер, допълвайки, че "глобалните икономически рискове са се увеличили значително". 

Водещият институт отбеляза, че икономическият подем в Германия би трябвало да продължи, но с по-бавни темпове, повтаряйки по този начин оценката на Бундесбанк, направена в началото на седмицата.

В допълнение към слабата индустриална активност и износа през първите четири месеца на годината, търговският спор между САЩ и Европейския съюз помрачава перспективите пред германската икономика. Повод за това дава заплахата на американския президент Доналд Тръмп да наложи високи мита и върху вноса на автомобили от европейските съюзници на САЩ в допълнение към вече въведените едностранно мита върху вносна на стомана и алуминий.

Трябва да се има предвид, че в понеделник Бундесбанк заяви, че икономическият растеж на Германия би трябвало да се съживи през второто тримесечие благодарение на по-високите държавни разходи, на строителният бум и силното частно потребление.

В края на миналата седмица обаче централната банка на Германия предупреди, че търговските и политическите напрежения са направили икономическите перспективи по-несигурни и в резултат на това също ревизира в низходяща посока собствените си прогнози за растежа.

Солидна низходяща ревизия на прогнозите за растежа направи седмица по-рано и други водещ германски икономически институт в лицето на DIW.

Според института Ifo, новото италианско коалиционно правителство, включващо антисистемни и популистки партии, също разстройват германските компании и техните бъдещи инвестиционни планове.

"Рисковете за по-слабо от очакваното поведение на икономика в Германия са се увеличили значително", отбеляза Тимо Волмершаузер от Ifo и предупреди: "Икономическите предимства на Германия са далеч надвишени от двата основни риска - втора криза в еврозоната, предизвикана от Италия и търговска война".

Освен конкретния търговски спор между САЩ и ЕС, германски бизнес лидери се притесняват, че търговска конфронтация между САЩ и Китай може да навреди на износителите, които разчитат за техния растеж на двете най-големи икономики в света. "Вероятността, че навлизаме в търговска война, която ще засегне и Германия, е по-висока сега, отколкото през пролетта", отбеляза икономистът на института Ifo.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още