IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори: Коронавирусът може да провали Олимпиадата

Wъпреки че разпространението на епидемията се забавя в Китай, в Япония броят на заразените нараства

18:30 | 20.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Докато Япония се бори да овладее разпространението на коронавируса, някои инвеститори започват да се притесняват, че епидемията може да провали пр отичането на летните олимпийски игри, които ще започнат в Токио от 24-и юли. Епидемията се отрази негативно върху стойността на акциите на различни компании от производители на спортно оборудване до организатори на събития, информира Ройтерс.

Разпространението на болестта, която доведе до смъртта на 2100 души, изглежда се забавя в Китай през тази седмица, след като властите предприеха строги мерки за овладяването ѝ. Но в Япония се наблюдава увеличение на броя на заразените, което повишава притесненията на инвеститорите.

В страната са били регистрирани около 70 души заразени с болестта, като само в Токио има 25 потвърдени случая. Към тази бройка се прибавят и повече от 620 заразени пътници на круизния кораб Diamond Princess.

„Отпадането на олимпиадата вече не е немислимо и пазарите започват да обръщат внимание на това“, казва Наоя Ошикубо, старши ръководител по научните изследвания в Mitsui Sumitomo Trust Asset Management.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,9% на седмична база до момента. А акциите на компании, които се очаква да се възползват от Олимпиадата, изпитаха по-драматично въздействие.

Книжата на Dentsu Group Inc, най-голямата рекламна агенция в Япония и основната маркетингова агенция за олимпийските игри в Токио, регистрираха спад в стойността си в размер от 4,1%, докато акциите на Hakuhodo DY Holdings Inc, друга голяма маркетингова агенция, поевтиняха с 4,9%.

Най-тежките удари отнесоха компаниите, които спомагат за организирането на големи събития. Акциите на Nomura Co Ltd поевтиняха със 7,5%, а книжата на Hibino Corp и Tanseisha Co Ltd се търгуват по-ниско средно с 9,1% и 4,7%.

Производителите на спортно облекло също бяха засегнати, като книжата на Asics Corp и Mizuno Corp отчетоха понижения в стойностите си съответно с 6,0% и 3,8%.

Най-значимите японски фирми в областта на сигурността също започват да усещат опасенията на инвеститорите. Цените на книжата на Sohgo Security Services Co Ltd се понижиха с 4,5%, докато акциите на лидера в сектора Secom Co Ltd поевтиняха с 1,5%.

Избухването на епидемията се случи точно, когато третата по големина икономика в света претърпя най-силното си свиване за последните пет години през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Икономиката на Япония вероятно ще се свие допълнително през текущото тримесечие. Входящият туризъм е спаднал рязко от края на януари, тъй като много японски компании започват да отменят конференции и други събития.

Спортните събития не са изключение. Организаторите на Токийския маратон отмениха записванията за състезанието на 1 март.

Все пак много инвеститори се надяват, че коронавирусът ще бъде овладян до лятото, когато по-високите нива на влажност могат да намалят разпространението на болестта, както се случи при Тежкия остър респираторен синдром през 2002 и 2003 г.

„Ако приемем същата продължителност като при ТОРС, това означава, че последният нов случай ще се появи в края на юни и СЗО ще обяви епидемията за приключила в края на юли“, казва Наохико Баба, главен икономист в Goldman Sachs. „Въпреки това ние осъзнаваме огромната несигурност и бързо променящите се факти", добави той.

Ясуо Сакума, главен инвестиционен директор на Libra Investments, заяви, че не очаква Олимпиадата да бъде отменена, но предупреди, че пазарът е твърде чувствителен по отношение на епидемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 4 години
коронавирус форевър.таканаречената олимпиада - даун!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още