IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори очакват азиатските валути да бъдат притиснати от търговската война

Увеличаването на късите позиции на редица валути в Азия сигнализира за опасенията на пазарите относно икономическите сътресения между САЩ и Китай

09:46 | 12.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститори предвиждат, че голяма част от валутите в азиатските страни ще бъдат подложени на натиск на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай, сочи проучване на Ройтерс.

С топящи се надежди за постигане на търговско споразумение между двете най-големи икономики в света, настроението на пазарите е обезпокоително, като инвеститорите пренасочват средства към по-безопасни сделки.

Бичите настроения спрямо китайската валута от началото на годината до април сега са се изменили, като инвеститорите повишават своите къси позиции до най-високите им нива от шест месеца, сочат данни от анкета на Ройтерс, която отразява вижданията на 12 инвеститори.

Напрежението в международната търговия засегна китайската икономика, но мерките, обещани от Пекин, включително мащабните стимули, започнаха да дават резултат. Въпреки това, след като раздорът между двете страни отново придоби сериозни размери, юанът загуби около 2,5% от стойността си, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да увеличи митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%.

Особено силно се усеща влиянието на търговската война в Тайван и Южна Корея. 

Проучването показва, че участниците на пазара повишават късите си позиции по валутите на двете страни през последните седмици, като тези при Южна Корея са достигнали най-високите си равнища от повече от десетилетие.

Вонът е най-слабо представящата се валута в региона, изтривайки 6% от стойността си спрямо долара от началото на годината.

От друга страна късите позиции при тайванския долар достигнаха най-високите си нива от януари 2016 г.

В индия многоетапната изборна кампания, която продължи повече от месец, завърши в четвъртък с победа за партията на премиера Нарендра Моди. Пазарите приветстваха това.

Дългите позиции на рипуята бяха малко-по високи спрямо стойностите от преди две седмици.

Инвеститорите подходиха с бичи настроения спрямо индийската валута през март за първи път от близо година, след като Моди превърна предизборната си кампания в борба за националната сигурност, измествайки фокуса от критиките, които бяха отправени към него заради слабия ръст при работните места и цените на земеделските продукти.

Несигурността около политическото бъдеще на Тайланд и Индонезия замъгли перспективите след скорошните противоречиви избори.

Инвеститорите направиха мечи залози за тайландската валута и индонезийската рупия, повишавайки позициите до най-високите има нива от ноември 2018 г.

Анкетата, свързана с азиатските валути, се фокусира върху това, което анализаторите и мениджърите на фондове виждат като моментни пазарни позиции на валути в девет развиващи се пазари – юан, вон, сингапурски долар, индонезийска рупия, тайвански долар, рупия (Индия), песо, рингит и бат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още