Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инвеститори ще тестват цена от 2 до 3 хиляди долара за тройунция злато

Големи щатски фондове правят огромни покупки на благородния метал, съобщи д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в ПИБ

гледано: 7265   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
В момента при златото става дума за по-устойчив ценови фундамент, който е подкрепен от големи компании във финансовия сектор и от огромна маса частни инвеститори във всички страни по света
. Сегашният инвестиционен поток, насочен към златото, изпреварва този от предишната криза през 2008 и 2009 г. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка.
Още по темата

През последните два дни златото бележи нови рекорди, като се връща отново на нива от 1540 евро за тройунция и на нива около 1730 щатски долара за тройунция. Това са едни от най-високите нива за периода след абсолютните пикове през 2011 г. и 2012 г.", посочи тя.

Д-р Генчева заяви, че категорично златото държи много високо ценово ниво на световните финансови пазари и то е обусловено от всички актуални епидемични, икономически и финансови събития по света.

"Стойността от 2 хил. долара за тройунция ще бъде тествана в близките месеци – със сигурност в началото на есента и до края на годината. Но финансовите анализатори на Bank of America прогнозират нива от близо 3 хил. щатски долари, което определя високото търсене и огромните покупки на някои от големите щатски фондове", обясни експертът.

По думите на д-р Генчева само за първото тримесечие най-големият мениджър на активи в света Black Rock е увеличил три пъти количеството на притежаваното злато – от 387 млн. долара до малко над 1 млрд. долара към края на март.

Директорът "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка допълни, че централните банки определено ще оказват ефект върху цените на златото.

"Също така златото вече не е толкова лесно достъпно за инвеститорите, както беше ситуацията през януари и февруари", уточни д-р Валентина Григорова-Генчева.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
3
 
5
Dr. Vatnikov до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
* като пак тръгне пазара и икономиката
2
 
5
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Още малко цената ще е висока, като пак нагоре пазара и икономиката, ще се случи каквото стана и през 2013та, тоест срив.
И това е нормално, големите инвеститори излизат от златото и се връщат на по-високодоходни активи.
Тоест, в момента да се купува злато е много рисково, защото е на пик. Миналата година беше момента за покупка, сега е за продажба.
Не е лошо, купува миналата година беше 76 лв. за грам при 100 грамовите кюлчета, сега може да се излезе на 100 лв. за грам. Над 30% доходност, хич не е зле.
Но ако някой си въобразява, че сега ще влезе и ще изкара нещо, единствения вариант е ако има някаква значима война.
0
 
7
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Е тя тази банка и в момента го продава на 2000 долара унцията хахаха смешници :)
Дори от тавекс или директно от Германия може да си го вземеш на по добри цени. Разликата е има няма 20% комисионна за пиба :)
Срещат подобна платена статия на пиба за 3-4 път.
0
 
10
 
2
Lucifer до: ТАТО
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Тия от "злато и нумизматика" в *** отдавна се опитват безуспешно да продават на фантастични цени и сънуват само космически цени на които никой до сега не е купил и 1грам злато! Рекламата им е толкова отегчително скучна, че всеки решил да инвестира в злато, само като погледне цените им и безумния им спред му става весело. Тия отчаяни опити да покажат че още са живи ги прави все по-жалки...
0
 
10
 
1
преди 3 месеца
Платена реклама за лов на баламурници :-)

Още от Новини
Дефицитът на САЩ в търговията със стоки отчита нов рекорд през август