IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се насочват към японската йена и дълговите пазари

ЕЦБ ще зададе посоката на индексите на пазарите, посочи форекс анализаторът Мартин Митренцев

16:34 | 09.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Апетитът за риск при инвеститорите намалява в последно време. Повечето от тях се преориентират към японската йена и към пазара на дълг. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" форекс анализаторът Мартин Митренцев.

По отношение на цената на петрола анализаторът посочи, че основният фактор, който я притиска, е притеснението относно възстановяването на търсенето.

"Сезонът на пътуванията в САЩ е към своето приключване, ръстът на заразените също е фактор. Броят на нефтените платформи, които работят, е три пъти по-малък спрямо година по-рано", направи сравнение анализаторът.

По отношение на капиталовите пазари Митренцев посочи, че Европа се разграничава от негативните настроения в САЩ и Азия.

"Доста сериозни бяха разпродажбите на акции на щатските капиталови пазари снощи, главно продиктувани от разпродажби в технологичния сектор. Водещите индекси Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq спаднаха. Очаква се към 16,30 българско време щатските борси да отворят с лека корекция. В Азиатско-тихоокеанския регион пазарът е изцяло на червена територия. В Европа има по-скоро положителни настроения преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ)", коментира той.

Анализаторът обясни, че се очаква ЕЦБ да предложи нов пакет стимули и да продължи ръстът на европейските индекси.

"Очакванията са да бъде подаден сигнал за краткосрочната парична политика и да има повече яснота за целевата инфлация на ЕЦБ. Основните лихвени проценти се очаква да останат на ниво от 0%", прогнозира Мартин Митренцев. 

По думите му причината за разпродажбите в САЩ е нарастващият брой случаи на заразени с Covid-19.  "Продължаващите дебати за нов пакет стимули в САЩ също влияят на индексите", смята той. 

Според Митренцев напълно заличени са спадовете на водещи компании на пазарите, дори на щатските, в сравнение с март.

Мнението на експертите, по думите му, е, че няма да има ръстове в търговията на капиталовите пазари.

„Свидетелство за това е спадът в доходността на десетгодишните облигации. Спадът на търсенето там по-скоро показва, че апетитът за риск на инвеститорите се отдръпва в последно време“, отбеляза експертът и напомни, че ръстовете се дължат на намесата на централните банки и пакетите стимули, които те предоставиха на икономиките.

В САЩ това са инжектираните 3 трлн. долара от Фед. „Те са главният катализатор за спад на долара, което при САЩ върви ръка за ръка с капиталовите пазари, защото износът на стоки става по-евтин и компаниите разширяват капитала си, след като изнасят повече“, посочи в анализа си Митренцев.

Кое движи настроенията на инвеститорите на капиталовите пазари? Докога ще преобладава зеленият цвят на европейските борси? В кои активи ще са вложенията на инвеститорите? Ще стигне ли златото до нива 2200 долара за тройунция в края на годината? Какво притиска петролния пазар тази седмица? Очаква ли се волатилност при еврото след утрешното изказване на Кристин Лагард?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още