IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите вече смятат рецесията в Германия за неизбежна

Индексът, измерващ настоящите условия за най-голямата европейска икономика, спадна до най-ниското си ниво от близо три десетилетия насам

17:18 | 08.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите смятат, че икономическата рецесия в Германия е неминуема. Това поне показва проучването за настроенията на капиталовите пазари Sentix.

Индексът, измерващ настоящите условия и очаквания за най-голямата европейска икономика, спадна до най-ниското си ниво от близо три десетилетия насам, показват данните. Сходен измерител за случващото се в еврозоната пък се сви до най-ниското си ниво от 2014 г. насам.

Според данните успокояването на напрежението между САЩ и Китай по време на форума на Г-20 в Япония миналия месец не е успяло да вдъхне надежда на инвеститорите. Зависимостта на Германия от износа и китайския пазар означава дори още по-голяма несигурност докато спорът не бъде решен.

И макар индустриалното производство да отбелязва месечен ръст през май, представянето все още е по-слабо на годишна основа.

„Днешните индустриални данни говорят, че най-малко през второто тримесечие германската икономика остава без силен двигател на растежа“, посочва Карстен Бържешки, главен икономист на ING Germany. „Данните не са достатъчно лоши, че да предизвикат паника, но определено не са и достатъчно добри, за да се отпусне човек и да се наслади на лятото“, допълни той.

И на други места в еврозоната икономическите новини са също толкова потиснати. Индексът, проследяващ доверието на френската индустрия, отбеляза спад от 99 пункта до 95 пункта през юни.

германия германия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още