IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите залагат на понижение на лихвите от АЦБ под 0% до началото на 2021 г.

Паричните пазари ценообразуват намаление от 25 базисни пункта до март 2020 г.

15:08 | 06.08.19 г.
<p>
	Сградата на Английската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Английската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите, започнаха да залагат, че Английската централна банка ще последва Европейската централна банка, понижавайки лихвите под нулата, съобщава Bloomberg.

Според трейдърите лихвите ще минат на отрицателна територия до март 2021 г. Залозите могат да се окажат истина заради двойния натиск, който идва от една страна от Brexit, а от друга – от забавянето на глобалната икономика и облекчаването на паричната политика.

Английската централна банка запази основната си лихва на ниво от 0,75% през миналата седмица, като заяви, че е по-малко оптимистична по отношение на икономическите перспективи заради рисковете, свързани с плана на Великобритания за излизане на Европейския съюз до края на октомври.

Понижение на лихвите под нулата ще доведе Великобритания по-близо до паричната политика на еврозоната, Швейцария и Япония. Очакванията на инвеститорите обаче не съответстват на последните коментари на управителя на банката Марк Карни, който смята, че ефективната долна граница за лихвите в САЩ е близо до, но малко над 0%.

Брюксел наскоро отказа предоговаряне на настоящата сделка с Великобритания. Нещо, което премиерът Борис Джонсън се опита да направи. От Брюксел обаче отказаха, засилвайки опасенията за Brexit без сделка и за всички последствия от това за американската икономика.

Паричните пазари ценообразуват намаление от 25 базисни пункта до март 2020 г. и с още 11 базисни пункта до края на следващата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още