IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорските нагласи в Германия се влошиха до близо двегодишно дъно

Измерителят на института ZEW за икономическите очаквания се е понижил за втори пореден месец поради опасения за последствията от войната в Украйна

15:12 | 12.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорските нагласи в Германия са се влошили допълнително през април, отчитайки понижение за втори пореден месец насред растящите опасения за последствията от войната в Украйна, пише Bloomberg.

Измерителят на института ZEW за икономическите очаквания се е понижил от -39,3 пункта през март до -41 пункта през април, свивайки се до най-ниското си ниво от избухването на пандемията от коронавирус. Оценките за текущите условия също са се влошили.

Германия Германия

"Експертите са песимисти относно сегашната икономическа ситуация и предполагат, че тя ще продължи да се влошава", каза президентът на ZEW проф. Ахим Вамбах. "Спадът в инфлационни очаквания, който изтрива около половината от значителното им увеличение през предходния месец, дава известна надежда, но перспективите за стагфлация през следващите шест месеца остават", допълни Вамбах.

Данните на Федералната статистическа служба (Destatis) по-рано през деня показаха, че инфлацията в страната се е ускорила значително през март, достигайки многогодишен връх от над 7 на сто.

Войната в Украйна вече е оказала влияние върху инфлационното равнище в страната, след като проблемите със снабдителните вериги и значителното поскъпване на енергоносителите са довели до покачването на цените.

"В допълнение към пандемията войната в Украйна също повлия на покачването на цените в Германия, особено за мазута, моторните горива и природния газ, както и за някои хранителни продукти", заяви ръководителят на статистическия институт д-р Георг Тийл.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още