IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия не се подобрява през септември

Неяснотата за икономическите импулси от Германия и чужбина означава, че прогнозите за следващите няколко месеца ще са трудни

13:38 | 13.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<div>
	<div dir="auto">
		Служител на германския автомобилен концерн Mercedes Benz работи над интериора на модел GLA във фабриката на компанията в Ращад. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></div>
</div>
Служител на германския автомобилен концерн Mercedes Benz работи над интериора на модел GLA във фабриката на компанията в Ращад. Снимка: Ройтерс 

Индексът за икономическите нагласи на германския Център за икономически изследвания (ZEW) остава без промяна през септември, след като последните макроикономически данни сигнализират за "охлаждане" на икономиката на еврозоната като цяло.

Стойността на водещия барометър на базирания в Майхайм център за очакванията за следващите шест месеца остава на ниво от 0,5 пункта. Проучването се базира на анкета сред 205 анализатори и инвеститори. Анкетираните от Bloomberg икономисти очакваха ръст на индекса до 2,5 пункта. Дългосрочната средна стойност на индекса е 24,1 пункта.

През юли заради вота за Brexit във Великобритания индексът на ZEW се понижи до негативна територия

И докато Германия се възползва от рекордно ниската безработица и ниските разходи по заемите, приглушеният глобален растеж и потенциалните последици от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) натежават над икономически перспективи. Бизнес доверието се понижи през август с най-силен темп от 2012 г., а активността в частния сектор намаля до 15-месечно дъно.

„Неяснотата за икономическите импулси от Германия и чужбина означава, че прогнозите за следващите няколко месеца ще са трудни", коментира президентът на ZEW Ахим Вамбах в изявление. „Германският износ, особено за страни извън ЕС, както и данните за промишленото производство, са разочароващи. От друга страна, икономическата среда в ЕС се подобрява", допълва той. 

Очакванията на експерти за развитието на конюнктурата в еврозоната са разнопосични. Докато индикаторът за очакванията се повишава до 5,4 пункта от 4,6 пункта, индикаторът за текущото положение във валутния блок се понижава до 55,1 пункта от 57,6 пункта.

Въпреки "охлаждането" на доверието търсенето на германските акции подкрепя основния борсов бенчмарк на страната. Той стана първият индекс сред тези на основните партньори на Германия от еврозоната, който през този месец се възстанови от загубите си през годината.

Според изследване на Bank of America Corp. европейските фондови мениджъри са най-бичи настроени за германските акции от февруари 2015 г. насам, а отделно проучване показва, че частните инвеститори са най-оптимистично настроените на пазара от юли.

ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) публикува индекса на икономическите очаквания всеки месец. В изследването участват до 350 финансови експерти, а индикаторът отразява разликата между дела на анализаторите, които са оптимистично настроени, и тези, които са песимисти за очакваното икономическо развитие на Германия през следващите шест месеца. Положително число означава, че делът на оптимистите е по-голям от този на песимистите и обратното.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още