IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия остава на високо ниво през октомври

Повишението в индекса ZEW обаче не е толкова силно колкото предния месец

14:58 | 17.10.17 г.
<p>
	<em>Гледка към Франкфурт на Майн. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Гледка към Франкфурт на Майн. Снимка: Архив Ройтерс

Перспективите пред германската икономика остават добри през октомври, но повишението не е толкова силно, колкото предишния месец. Показателят за развитието на икономиката във федералната република се покачва с 0,6 пункта до 17,6 пункта, показват данните от редовния месечен доклад на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм. Този индекс обаче остава под дългосрочното средно ниво от 23,8 пункта.

„Подобрената перспектива за идните шест месеца не е само резултат от изненадващо положителните данни за ръста, на които станахме свидетели през изминалите месеци“, коментира Ахим Вамбах, президент на ZEW. “През август данните и за продукцията, и за поръчките бяха значително по-добри от очакваното. Рамковите условия за германския износ, който вече значително се повиши, бяха подобрени заради положителните данни за ръста в Европа”, допълва той. 

Оценката за актуалната икономическа обстановка в Германия се понижава с 0,9 пункта до 87 пункта.

Нагласите на институционалните инвеститори и експертите по финансовите пазари за перспективите в еврозоната се влошават, като този подиндекс се понижава с 5 пункта до 26,7 пункта.

За сметка на това оценката за актуалните развития във валутния съюз се подобрява, като показателят расте с 1 пункт до 36,5 пункта.

“Фактът, че инфлацията отново се ускорява и се очаква да продължи да расте, говори за положителни развития в Германия и за по-вероятна промяна в политиката на ЕЦБ”, коментира Ахим Вамбах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още