IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия се влошава трети пореден месец

Индикаторът за актуалната икономическа обстановка във валутния съюз обаче се повишава значително

12:28 | 22.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорското доверие в Германия се влошава през август трети пореден месец, съобщава Ройтерс. Индексът на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм се понижава от 17,5 пункта през юли до 10 пункта през август. Очакванията бяха спадът да е само до около 15 пункта. Така индикаторът остава под дългосрочното средно ниво от 23,8 пункта.

Измерителят за актуалната икономическа обстановка в Германия се повишава леко с 0,3 пункта до 86,7 пункта, а прогнозите бяха да се понижи до 85,5 пункта.

„Значителният спад на индекса за икономическите нагласи отразява високото безпокойство за посоката на ръста в Германия“, коментира президентът на ZEW Ахим Вамбах. „По-ниският от очакваното износ и разрастващият се скандал в автомобилния сектор в Германия допринасят за тази динамика. Като цяло икономическите перспективи все още остават сравнително стабилни и на високо ниво“, допълва Вамбах.

Индексът за очакванията на анкетираните експерти за икономическите развития в еврозоната се понижава с 6,3 пункта до 29,3 пункта, тоест нагласите за еврозоната се влошават по-малко от тези за Германия.

Индикаторът за актуалната икономическа обстановка във валутния съюз обаче се повишава значително – с 9,7 пункта до 38,4 пункта. Този индекс се повишава последователно от ноември 2016 г. и сега е на най-високото си ниво от януари 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още