IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран реже четири нули от валутата си

Мярката е необходима за осъществяването на банковите реформи в Иран, твърди местната централна банка

09:10 | 07.01.19 г. 1
<p>
	Мъж показва банкнота от 100 долара и ирански риали. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж показва банкнота от 100 долара и ирански риали. Снимка: Ройтерс

В борбата срещу високата инфлация в страната Иранската централна банка предлага да бъдат премахнати четири нули от местната валута риал.

„В тази връзка сме представили проект на правителството и се надяваме, че тази важна стъпка ще бъде изпълнена много скоро", заяви председателят на банката Абдолназер Хеммати в неделя. Мярката е необходима за осъществяването на банковите реформи в Иран, твърди той, цитиран от местната информационна агенция Isna.

Иран изпадна в остра валутна криза заради санкциите, наложени от САЩ. Риалът загуби над 60% от стойността си през миналата година, инфлацията се увеличи драстично. Според наблюдатели кризата може да се влоши през следващите месеци - особено ако санкциите се насочат и към износа на петрол - основният източник на приходи в страната.

Заличаването на четири нули от банкнотите би могло да има поне психологически ефект. Много иранци в момента трябва да плащат повече от 1 млн. риала за просто пазаруване във супермаркетите.

Продължението на материала вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ПИЧ
преди 5 години
То хубаво, ама нули се премахват след като инфлацията се забави и страната е на пътя на стабилна икономическа перспектива. Иначе пак ще печатате и пак ще пишете нули и после ще махате нули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още