IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия: Еврото е все още "добър вариант"

Според управителя на централната банка на Исландия дълговата криза в еврозоната се дължи не на общата валута, а на неуспеха на банковите регулации

17:58 | 25.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия: Еврото е все още "добър вариант"

Според управителя на централната банка на Исландия дълговата криза в еврозоната се дължи не на общата валута, а на неуспеха на банковите регулации

Управителят на централната банка на Исландия Мар Гудмандсoн смята, че присъединяването на страната към еврозоната все още може да бъде "добър вариант", въпреки дълговата криза във валутния блок, пише BBC.

Според него настоящите проблеми с прекомерното натрупване на дълг в еврозоната не се дължат на общата валута, а по-скоро неуспеха на банковите регулации.

Исландия все още е в рецесия, след като банковият сектор на страната се срина през 2008 г., принуждавайки държавата национализира най-големите исландски банки.

Исландия започна преговори за членство в Европейския съюз (ЕС) по-рано тази година. Все пак Мар Гудмандсoн посочи, че Исландия би могла да съществува както вътре, така и извън еврозоната.

Той добави, че драматичният спад в стойността на валутата на Исландия след банковата криза е донесъл труден период за компаниите и домакинствата в страната. Гудмандсoн допълни, че присъединяването на Исландия към еврозоната ще намали валутния риск за банковия сектор.

Бъдещето на еврозоната отново бе поставено под въпрос през този месец, след като Ирландия стана втората страна от еврозоната, която получи спасителен заем, след като през май такъв бе отпуснат и на Гърция.

Според Гудмандсон обаче не единната валута е предизвикала проблемите в еврозоната, а това, че банките не са имали достатъчен капитал заради липсата на по-строго регулиране и надзор.

ЕС започна преговори за членство с Исландия, като присъединяването на страната е твърде вероятно заради близките й търговски и икономически връзки с ЕС.

Въпреки това неразрешеният спор с Великобритания и Холандия за парите, дължими заради фалита на онлайн банката Icesave, би могъл да попречи. Двете страни искат Исландия да ги компенсира със сумата от 3,1 млрд. паунда (5 млрд. долара).

Присъединяването към еврозоната според анализатори може да има положителни ефекти, но противниците на идеята се опасяват, че членството на Исландия в ЕС може да навреди на традиционните за страната риболовна и китоловна индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още