IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия свива извънредно основната лихва до рекордно ниско ниво

Регулаторът намаля лихвата по 7-дневните депозити до 2,25% и антицикличния капиталов буфер до 0% заради нарастващите случаи на заразени с коронавирус

15:14 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Седалището на централната банка на Исландия в Рейкявик.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Седалището на централната банка на Исландия в Рейкявик. Снимка: Bloomberg

Централната банка на Исландия намали основния си лихвен процент до най-ниското му ниво досега и облекчи условията за задължителните резерви за банките, в опит да защити икономиката на страната от въздействието на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Лихвата по 7-дневните депозити беше свита с 0,5 процентни пункта до 2,25%, отбелязвайки извънредно намаление само седмица преди насроченото заседание на централната банка.

В интервю в Рейкявик управителят на банката Асгеир Йонсон заяви, че регулаторът „ще направи това, което трябва да се направи, за да помогне на икономиката да преживее този удар“.

Туризмът, който доминира в икономиката на Исландия, представлява почти половината от приходите от износ на страната. Поради това тежкият удар върху търсенето на пътувания може да има пагубни последици за икономиката. Това прави Исландия особено уязвима за разпространението на коронавируса, тъй като туристите отменят пътуванията си със самолети.

Исландската централна банка намали изискванията си за средни резерви за банките на 0% от 1%, с цел повишаване на ликвидността, докато изискването за фиксиран резерв остана непроменено – на ниво от 1%.

исландия исландия

„С тези действия банката облекчава паричната си позиция с оглед на влошаващите се икономически перспективи след ускореното разпространение на вируса COVID-19“, коментират от банката.

Преди малко повече от десетилетие икономиката на Исландия претърпя опустошителна криза, породена от срива на банките, натоварени с дългове. Сега централната банка посочва, че островната държава е много по-добре подготвена за справяне с кризи.

И все пак икономиката спира. През февруари централната банка намали прогнозата си за растеж за тази година до едва 0,8%. Сега признава, че оценката може да се наложи да бъде коригирана отново в посока надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още