Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Испанската централна банка повиши прогнозата си за растежа

Въпреки това от регулатора предупредиха, че рисковете са се засили през последния месец

Испанската централна банка повиши прогнозата си за растежа

Снимка: Архив Ройтерс

Испанската централна банка повиши прогнозата си за растежа на икономиката за тази година, но повтори предупрежденията си, че рисковете, включително търговското напрежение и Brexit, са се засили през последния месец, съобщава Bloomberg.

Централната банка на Испания очаква растеж от 2,4% през тази година спрямо по-ранната си прогноза за 2,2%. Това е два пъти по-голям ръст на икономиката, отколкото се очаква за 19-те държави от еврозоната.

Още по темата

Актуализацията в посока нагоре, отчасти отразяваща силното представяне през първото тримесечие, е сред малкото добри новини напоследък за икономиката на еврозоната, където мрачните перспективи подтикнаха Европейската централна банка да обещае, че ще запази рекордно ниските лихвени проценти още по-дълго.

БВП в Испания ще нарасне с 0,6% през това тримесечие – с 0,1 процентен пункт повече спрямо очакванията през март и близо до темпа от 0,7%, наблюдаван в началото на годината.

"Испанската икономика продължава да показва забележителна сила", пишат икономисти от централна банка в доклад, публикуван в петък.

Според експертите от регулатора потребителските разходи ще продължат да нарастват, като заплатите ще се повишават с по над 2% през всяка година до 2021 г. Ръстът на работните места ще се забави, въпреки че банката очаква нивото на безработица да падне до около 12% през 2021 г. спрямо 14,7% в момента.

Въпреки това външните рискове се увеличават, след като американският президент Доналд Тръмп заплаши да обложи с мита целия внос от Мексико, а вероятността от Brexit без сделка изглежда се е увеличила, казват икономистите на банката.

Съществува и риск ситуацията около бюджета на Италия да се отрази и върху други икономики от еврозоната. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германия може да се сблъска със слаб икономически тренд през второто тримесечие