IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската централна банка повиши прогнозата си за растежа

Въпреки това от регулатора предупредиха, че рисковете са се засили през последния месец

15:27 | 07.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанската централна банка повиши прогнозата си за растежа на икономиката за тази година, но повтори предупрежденията си, че рисковете, включително търговското напрежение и Brexit, са се засили през последния месец, съобщава Bloomberg.

Централната банка на Испания очаква растеж от 2,4% през тази година спрямо по-ранната си прогноза за 2,2%. Това е два пъти по-голям ръст на икономиката, отколкото се очаква за 19-те държави от еврозоната.

Актуализацията в посока нагоре, отчасти отразяваща силното представяне през първото тримесечие, е сред малкото добри новини напоследък за икономиката на еврозоната, където мрачните перспективи подтикнаха Европейската централна банка да обещае, че ще запази рекордно ниските лихвени проценти още по-дълго.

БВП в Испания ще нарасне с 0,6% през това тримесечие – с 0,1 процентен пункт повече спрямо очакванията през март и близо до темпа от 0,7%, наблюдаван в началото на годината.

"Испанската икономика продължава да показва забележителна сила", пишат икономисти от централна банка в доклад, публикуван в петък.

Според експертите от регулатора потребителските разходи ще продължат да нарастват, като заплатите ще се повишават с по над 2% през всяка година до 2021 г. Ръстът на работните места ще се забави, въпреки че банката очаква нивото на безработица да падне до около 12% през 2021 г. спрямо 14,7% в момента.

Въпреки това външните рискове се увеличават, след като американският президент Доналд Тръмп заплаши да обложи с мита целия внос от Мексико, а вероятността от Brexit без сделка изглежда се е увеличила, казват икономистите на банката.

Съществува и риск ситуацията около бюджета на Италия да се отрази и върху други икономики от еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още