IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика набира скорост, но все още не достига предпандемичните нива

Ревизираните данни за ръста на БВП на Испания показват разширение на икономиката от 3,4% през третото тримесечие на годишна база

12:21 | 23.12.21 г.
<p>
	<em>Сервитьор обслужва клиенти в заведение на открито в Мадрид, Испания. Снимка:&nbsp;Angel Navarrete/Bloomberg</em></p>

Сервитьор обслужва клиенти в заведение на открито в Мадрид, Испания. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

В периода юли-септември испанската икономика се е разширила с 2,6% на тримесечна база, което е по-голям ръст спрямо първоначалните данни за 2%, съобщи Ройтерс. За увеличението е спомогнало потреблението на домакинствата, данните за което също бяха резивирани в посока нагоре от испанския Национален статистически институт.

През третото тримесечие на 2021 г. годишният ръст на БВП е ревизиран от 2,7% на 3,4 на сто.

Лятото е ключово тримесечие за испанската икономика, която разчита на туризма. Данните от четвъртък показаха, че активността е набрала инерция през периода юли-септември, въпреки че икономиката е останала под предпандемичните нива.

Частното потребление се е увеличило с 1% на тримесечна база, което е над първоначалните данни от октомври за 0,5% ръст. Движението до голяма степен обяснява и възходящата ревизия в статистиките за БВП.

Въпреки че тези ревизии подобряват очакванията за растеж за цялата 2021 г., то слабото начало на 2021 г. ще затрудни постигането на целта за 6,5% ръст, който сега се крепи на силно възстановяване през втората част на годината.

Испанският статистически институт ревизира и данните за ръста на БВП на тримесечна база в периода април-юни. Според статистиките тогава икономиката е отбелязала ръст от 1,2%, което е ревизия с 0,1 базисни пункта в посока нагоре. До края на март свиването е било в размер на 0,7% (0,1 базисен пункт ръст спрямо предходните прогнози).

През миналата година испанската икономика се забави с рекордните 10,8% заради пандемията, която zabawi  активността, но оттогава е налице едно от най-бързите възстановявания сред развитите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още