IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика продължава да расте със стабилен темп

През първото тримесечие БВП се повишава с 0,8% на тримесечна база - както и през последните две тримесечия

10:48 | 26.05.16 г. 1
Испанската икономика продължава да расте със стабилен темп

Испанската икономика продължава да върви по пътя на стабилния растеж и през първото тримесечие на 2016 г., нараствайки със същия темп както и през последните две тримесечия на миналата година. БВП на страната се увеличава с 0,8% на тримесечна база, сочат данни на Националния статистически институт, цитирани от WBPonline. Това беше и стойността, която пазарите очакваха. 

На годишна база икономиката расте с 3,4 на сто, което представлява забавяне спрямо ръста от октомври – декември 2015 г. на стойност 3,5%.

По-рано през май данни на министерството на труда показаха, че броят на безработните в четвъртата по големина икономика в еврозоната се понижава през април с 83 599. Понижението предишния месец възлизаше на 58 216.

По-ранни данни за първото тримесечие показаха, че безработицата е 21 на сто, което представлява леко увеличение спрямо 20,9% през последните три месеца на миналата година. Въпреки това нивото на безработицата в Испания постепенно се понижава от пика, достигнат през април 2013 г., когато беше 27,16 на сто.

Испания е изправена пред задълбочаваща се политическа криза, тъй като населението отива на нови избори на 26 юни, след като основните политически партии не успяха да формират кабинет след вота през декември.

Управляващата консервативна Народна пария на Мариано Рахой спечели най-много гласове (29%), следвана от социалистите (22%) и новата лява партия „Подемос“ с 21 на сто от гласовете. Центристите от „Сиудаданос“ спечелиха 14%.

Социологическите проучвания показват, че и на предстоящото гласуване не се очакват кой знае колко различни резултати.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Расте но и държ.дълг мина 100% Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти ,и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/Това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още