Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Испанската икономика се сви за осмо поредно тримесечие

Показваме силно подобрение в износа, особено в туристическия сектор, но не и във вътрешното търсене, коментира анализатор

Въпреки свиването си за осмо поредно тримесечие през периода април-юни, испанската икономика дава признаци, че може скоро да се върне към растеж, съобщи CNBC.

Брутният вътрешен продукт на страната се е свил само с 0,1% на тримесечна база, сочат предварителните данни, публикувани от статистическата агенция на страната. Резултатът съвпадна напълно с очакванията на анализаторите, както и с прогнозата на испанската централна банка от преди няколко дни.

През първото тримесечие на годината икономиката на страната се бе свила с 0,5%.

Данните бяха оповестени след малко по-положителните резултати за безработицата и тримесечните печалби на банките, публикувани през миналата седмица, което предполага, че изстрадалата испанска икономика може би бавно се възстановява.

Виржини Мезоньов, ръководител на отдела за международните фондови пазари в Schroders, смята, че данните са „много окуражаващи“. „Дори ако изключим сезонните фактори – Испания определено е дестинация за много туристи – и погледнем износа, се вижда някакво подобрение“, подчерта Мезоньов. „Макар че, доколкото сме наясно, обстановката все още е много тежка“, добави тя.

Още по темата
Хосе Карлос Диес, главен икономист в испанската компания за търговско посредничество Intermoney, заяви, че числата са едно положително начало, но че икономиката има да извърви още дълъг път.

„Данните не са лоши, но това не е началото на възстановяването“, посочи Диес. „Показваме много силно подобрение в износа, особено в туристическия сектор, но не и във вътрешното търсене“, аргументира се той.

Според него Испания ще продължи да се възстановява, само след като растежът се върне в Европа, а износът и туризма са в състояние да „стабилизират вътрешното търсене“.

Испанските банки трябва да изиграят значителна роля при възстановяването, смята също експертът. „Трябва да подобрим прочистването на банковата система. Кредитите намаляват изключително бързо и трябва да ги стабилизираме, за да постигнем устойчиво възстановяване“, убеден е той.

По статията работиха: Венцислав Дяков, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Бундесбанк очаква висока инфлация и през следващата година