IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика записа рекорден спад след срив в туризма

Правителството прогнозира възстановяване на БВП от 7,2% през тази година

14:47 | 29.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Тежко засегнатата от пандемията Испания отчете рекорден спад на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 г., а все по-строгите ограничения заради COVID-19, наложени в края на годината, предполагат, че надеждите за силен отскок през 2021 г. може да бъдат помрачени, съобщава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт отчете спад с 11% през миналата година, показват данни на Националния статистически институт (INE) в петък, тъй като приходите в огромния туристически сектор отчетоха спад.

Спадът в икономиката е по-голям от понижението, отчетено по време на петте години на световна финансова криза, започнала през 2008 г. Според анализатори това е най-големият спад след гражданската война в Испания от 1936-39 г.

През последните три месеца се наблюдаваше умерено възстановяване, когато по-високите разходи увеличиха БВП с 0,4% спрямо предходното тримесечие, надминавайки очаквания от анализатори, анкетирани от Ройтерс, за спад от 1,5%.

испания испания

Но оттогава трета вълна от коронавирус се разпространява в цяла Европа и подобно на много от съседите си, Испания затегна ограниченията, наложи регионален полицейски час и ограничи работното време.

Правителството прогнозира възстановяване на БВП от 7,2% през тази година, което е по-голямо от прогнозите на пазарни анализатори, които миналата седмица намалиха очакванията си до 6,3% от 6,5%.

Международният валутен фонд намали прогнозата си на 5,9% и предупреди, че възстановяването на еврозоната изостава от това на други развити икономики, включително САЩ и Япония.

През 2020 г., в която пътуванията в световен мащаб бяха драстично ограничени, туризмът представляваше само 4% -5% от БВП на Испания в сравнение с 12% дял през 2019 г., показват изчисленията на анализатора на Funcas Мария Хесус Фернандес.

Селското стопанство е единственият икономически сектор, който се разраства, записвайки ръст с 4,7%. Публичните разходи са нараснали с 4,5%, което е най-високият процент от 2008 г., докато частното потребление е спаднало с 12,4%, според данните на статистическата служба.

Между март и юни 2020 г. Испания наложи една от най-тежките блокади в Европа, затваряйки жителите си по домовете им и спирайки много индустрии.

Това доведе до спад на икономиката със 17,9% през второто тримесечие на икономическата активност и макар настоящото блокиране да позволява на хората да се движат, много бизнес дейности отново бяха ограничени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още