IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческият кризисен план на Швеция разкрива границите на централната банка

Riksbank даде да се разбере, че иска да избегне връщане към отрицателните лихви

19:16 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Швеция се впуска в историческо харчене на пари, признавайки, че сега има по-малко възможности да търси централната банка за предоставяне подкрепа в кризата.

"Ние носим голяма отговорност, тъй като възможностите на Централната банка на Швеция (Riksbank) са по-малки, отколкото бяха преди“, заяви финансовият министър Магдалена Андерсон в интервю в Стокхолм в четвъртък. „В същото време сме в дълбока криза, тъй като паричната политика не разполага с мускулите, които обикновено има“, добави тя.

Riksbank даде да се разбере, че иска да избегне връщане към отрицателните лихви, след като прекрати тази политика през миналата година след половин десетилетие на прилагането й. Но институцията също така се стреми да успокои пазара, че разполага с подходящ набор от инструменти, за да направи всичко необходимо за подкрепа на икономиката.

От своя страна правителството на Швеция ще отдели над 100 милиарда крони (11,5 милиарда долара) през следващата година за изваждането на най-голямата скандинавска икономика от кризата с Covid-19. Андерсон казва, че все още не се забелязва необходимост от "силен стимул" през 2022 г., "може би и през 2023 г."

Избягване на най-лошото

Сега Швеция е изправена пред много по-лека рецесия от еврозоната, а Андерсон повиши икономическата си прогноза в четвъртък. Сега се очаква, че брутният вътрешен продукт на Швеция ще се свие с 4,6% през тази година в сравнение с 6-процентовия спад, прогнозиран през юни. За следващата година правителството очаква по-силен отскок отпреди, като БВП трябва да нарасне с 4,1%.

В петък статистическото бюро на Швеция заяви, че икономиката на страната е намаляла с 8,3% през второто тримесечие на годината, а не с 8,6%, както показа първоначалната оценка.

Планираните разходи ще бъдат насочени към публичните инвестиции в рамките на инициативи за обществено благосъстояние и борба с изменението на климата, заяви Андерсон. Швеция има „историческа възможност да предприеме мерки за създаване на работни места, ускоряване на приспособяването към изменението на климата и подобряване на социалните услуги“, коментира финансовият министър.

Плановете за разходи на Швеция ще оставят държавния дълг в рамките на ограниченията, определени от Европейския съюз. През следващата година дългът ще достигне 42% от БВП в сравнение с 35,2% през 2019 г. Това е по-малко от половината от средното за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още