IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската безработица се повиши до 10,2%

Безработицата в страната се е повишила до сезонно претеглените 10,2% - най-високото ниво от първото тримесечие на 2000 г.

17:19 | 01.06.12 г.
<p>
	<em>Протест пред италианския парламент. Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест пред италианския парламент. Снимка: Ройтерс

Безработицата в Италия през април се повиши с повече от очакваното до рекордни за последните 12 години нива на фона на задълбочаващата се рецесия в страната, съобщава Bloomberg.

Безработицата в страната се е повишила до сезонно претеглените 10,2% - най-високото ниво от първото тримесечие на 2000 г. - от ревизираните 10,1% през март, съобщава националният статистически институт в Рим (Istat).

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха, че безработицата ще достигне 9,9%.

През първото тримесечие на годината безработните в Италия са били 9,8% спрямо 9,1% за последните 3 месеца на 2011 г., се посочва в изявлението на Istat.

Италианската икономика преживява четвърта рецесия от 2001 г. и през тази година се очаква да се свие с 1,5%, преди да нарасне с 0,5% през 2013 г., се казва в публикувана на 22 май прогноза на статистическия институт.

През май индустриалното производство в страната вероятно се е свило с 0,6% след две разрушителни земетресения в района на Болония.

„За частния сектор ще е трудно да генерира значителен брой нови работни места като се има предвид влошаващата се икономическа обстановка“, казва Рай Бадиани, икономист на Global Insight Inc.

„Заетостта в публичния сектор, както на централно, така и на местно ниво, вероятно ще се свие в резултат от бюджетните икономии“, допълва той.

Вчера горната камара на италианския парламент одобри дългоочакваната реформа на трудовия пазар, която включва нови либерализирани правила за освобождаване на служители. Сега законопроектът остава да бъде одобрен и от долната камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още