IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската икономика се измъкна от рецесията

След две последователни тримесечия на спад икономиката расте с 0,2 на сто – два пъти по-бавно от тази на еврозоната

16:00 | 30.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод на Electrolux в Перденоне, Италия<em>. Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Завод на Electrolux в Перденоне, Италия. Снимка: Ройтерс 

Италия се освободи от рецесията. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал от януари до март с 0,2% спрямо предходното тримесечие, съобщи националният статистически институт Istat. Експертите очакваха растеж  от едва 0,1%, след като икономиката спадна с 0,1% във всяка от предходните две тримесечия. Най-малко две последователни тримесечия водят до техническа рецесия.

На годишна база БВП на Италия се повиши през първото тримесечие с 0,1% след нулев растеж в края на 2018-а година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение с 0,1 на сто.

Третата по големина икономика в еврозоната обаче изостава от другите страни. В целия валутен съюз през първото тримесечие растежът е бил два пъти по-висок -  0,4%. Правителството в Рим наскоро намали прогнозите си за растеж. През 2019 г. се очаква брутният вътрешен продукт да нарасне само с 0,2%. 

Позитивен принос за растежа през трите месеца до края на март оказват селското стопанство, индустрията и секторът на услугите, отбелязва Istat. Негативно влияние пък има заради промяната на натрупаните бизнес стокови запаси, докато търговският баланс също допринася за позитивния икономически растеж в началото на годината.

В Италия проблемът е не само хронично слабият растеж, но и дългът: страната се превива под дългова планина в размер на повече от 131 процента от икономическата продукция, най-високите задължения в еврозоната след тези на Гърция. Популисткото правителство в Рим, което управлява от средата на миналата година, възнамерява да стимулира растежа с различни мерки, като намаляване на данъците и по-високи социални разходи, като е готово да поеме по-високи дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още