IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската икономика се свива по-слабо от очакваното, но остава в рецесия

Икономиката на Италия е изправена пред риск от стагнация през тази година

16:09 | 05.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Свиването на италианската икономика в края на миналата година се оказа по-слабо от първоначалната оценка, но въпреки това икономиката остава в рецесия, съобщава Bloomberg. Все пак резултаът поставя под съмнение целите на популисткото правителство за растежа.

БВП на Италия се е понижил с 0,1% през последното тримесечие на миналата година. За сравнение, при пъвоначалната оценка беше отчетен спад от 0,2%. Това потвърждава факта, че Италия е единствената държава в еврозоната, която изпада в рецесия в края на 2018 г.

Произведените стоки, готови за продажба, са единственият компонент, който има отрицателен принос върху БВП през тримесечието. Потреблението е нараснало с 0,1% през четвъртото тримесечие, след като износът е скочил с 1,3%, съобщи статистическата агенция Istat.

БВП през последните три месеца на миналата година остава без промяна спрямо данните за същия период на 2017 г.

От работодателската организация Confindustria предупредиха в началото на седмицата, че рецесията ще продължи и през текущото тримесечие на фона на намаляващото промишлено производство.

От Европейската комисия заявиха миналата седмица, че огромният държавен дълг на Италия и дълготрайната слабост на производителността представляват риск за други европейски страни. Третата по големина икономика в еврозоната отбеляза сериозно свиване на производствения си сектор през миналата година, а и показателите за доверието в икономиката също спадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
serafima
преди 5 години
Според нашите управляващи и главно Светиня МУ, нашият икономически растеж нарасна от 3.8% на 3.2% през 2018 г. - това само те умеят да изтъкват като успех. И понеже цъфнахме та вързахме, дай да берем грижата на италиянците. Но трябва да сме политкоректни на Меркел и МикронЧО. Затова няма да споменавате темпа на растеж на Румъния (7%), на Унгария - толкова, нито за проблеминте на двамката споменати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още