Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Италианската икономика вероятно ще се свие с 9,5% през тази година

Италианската централна банка очаква частично възстановяване през 2021 г. при ръст от 4,8%, като в същото време отчита растеж при кредитирането от 11,5%

Италианската икономика вероятно ще се свие с 9,5% през тази година

Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Италианската икономика, която пострада особено сериозно от разпространението на коронавируса, ще се свие с около 9,5% през тази година, предупреди централната банка на страната Banca d'Italia, ревизирайки прогнозата си от минус 9,2%, направена през юни.

Още по темата

Според ревизирания си преглед регулаторът очаква частично възстановяване през следващата година, когато брутният вътрешен продукт на Италия ще се повиши с 4,8%. В това отношение прогнозата на банката остава непроменена спрямо тази, обявена на 5 юни, съобщава Ройтерс. 

„Възстановяването ще бъде постепенно“, изтъква централната банка, предупреждавайки, че ще има „трайни ефекти върху потреблението на домакинствата поради спада на заетостта и на разполагаемия доход“.

Институцията изчислява в своя тримесечен бюлетин, че БВП на страната се е свил с 10% през второто тримесечие спрямо януари-март, като заяви, че икономиката ще нарасне до известна степен през втората половина на годината.

Националното статистическо бюро ISTAT ще публикува предварителни данни за БВП за второто тримесечие на 31 юли. Икономиката на Италия се сви с 5,3% през първото тримесечие, отчитайки най-дълбокия си спад от 1995 г.

Промишленото производство в страната се възстанови много по-силно от очакваното през май, след като през предходните два месеца се срина заради наложените блокировки, съобщава ISTAT. Министърът на икономиката Роберто Гуалтиери в същото време прогнозира допълнителен растеж през юни и юли.

Коалиционното правителство прогнозира спад на БВП през цялата година от 8%, въпреки че Гуалтиери заяви, че това вероятно ще трябва да бъде преразгледано.

Италианските банки са отпуснали 23 млрд. евро нетни кредити за нефинансовия бизнес за трите месеца до май, посочва централната банка, което тласка нагоре темповете на растеж при кредитирането до 11,5% в сравнение със 0,3-процентеното свиване през февруари.

Кредитната експанзия в Италия беше подкрепена от мерките на правителството и Европейската централна банка (ЕЦБ).

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ отчитат спад в продажбите на дребно, но лек ръст на производствените цени