IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е изправена пред рецесия

Икономиката на страната изненадващо се сви пред последните три месеца от септември насам

12:11 | 05.12.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Популисткото правителство в Италия е изправено пред нов проблем на фона на нарастващия риск страната да изпадне в първата си рецесия за последните 5 години, пише Bloomberg.

Икономиката на Италия изненадващо се сви пред последните три месеца до септември и проучване сочи, че това може да се окаже продължаваща тенденция. Производственият ръст в страната е намалял с най-бързите темпове за последните 5 години през ноември, а компаниите от сектора на услугите отбелязват 5-месечен спад на износа си, по данни на IHS Markit, публикувани тази седмица.

„Показателите от ноември продължават негативната тенденция“ за тримесечието, посочи Амритпал Вирдее, икономист в IHS Markit. Всички те сочат към наближаваща рецесия в страната, добавя тя.

Това всъщност би значело пореден удар за управляващата коалиция в Италия, чиито бюджет за 2019 г. беше отхвърлен от Европейската комисия заради предвидения прекомерно висок дефицит в него. И докато правителството смяташе, че проектобюджетът би донесъл множество необходими за икономиката стимули, то заобикалящата несигурност в страната и недобрите икономически показатели говорят за именно обратното.

Какво още смятат икономистите вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Щетите са последица от грешката да се прилага грешен основен икономически подход за държавно управление.Все някой плаща тези щети.Вижте държавния дълг на Италия и ще разберете колко щети е платила Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
pinoccio
преди 5 години
Какви популисти, бе, друже. В Италия няма държава, там управлява мафията. Всяко начинание, което засяга публичния сектор, е в ръцете на кланове, които в Италия извират дори изпод разбитите плочки по улиците. Нещо, ако струва единица пари, то веднага става 10 единици, защото мафиотите се впиват като пиявици в обществените поръчки. Кметицата на Рим връща 3 млрд. евро от бюджета за града, защото не може да ги усвои от тия мафиоти. Но има и нещо друго - явно това е много заразно, защото и най-дребният човечец на Ботуша е отявлен мошеник. Как живеят тия хора - не е ясно. Ние сме на светлинни години от тях в сферата на услугите. В Италия никога няма да разбереш колко ток плащаш, колко газ плащаш, колко телефон плащаш. А и тези, на които плащаш - и те не знаят. Резилът е тотален. Те не са за рецесия, а за зариване с багер. Само за манджаре мислят и друго не ги интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 0
bobi75
преди 5 години
За щетите нещо да кажеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 18
Иван Митев
преди 5 години
Италия страда от собственото поведение да прилага грешен основен икономически подход за държавно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още