IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се оказа сама и в рецесията, и в политиката

За това е виновна вътрешната политика, която остави икономиката с огромен дълг, слабия растеж и високата безработица

13:31 | 23.02.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рецесията в Италия в края на 2018 г. се оказа единично явления в сравнение с останалите членове на еврозоната, като това е доказателства за вредата, която страната сама нанесе върху икономиката си, пише Bloomberg.

Силната Германия се размина на косъм със същата съдба, но нейната слабост се дължи на еднократни проблеми в автомобилната индустрия.

Двете последователни тримесечия на спад в Италия провокираха доста въпроси, тъй като тя е единствената голяма икономика в региона, която не успя да се изплъзне на рецесията, посочва в свой анализ Bloomberg.

Италия не се разграничава само икономически от останалите страни, но и политически. Именно от политическа гледна точка Рим е под обстрела на други държави от еврозоната заради бюджета си, като напрежението е особено силно изразено със съседна Франция.

Докато растежът в еврозоната като цяло отслабва, то забавянето в Италия е доста очевидно. В допълнение към двете тримесечия, в които беше отчетено понижение, очакванията са през тази година да бъде достигнат много слаб растеж. Така страната ще изостане значително от всички други 18 държави във валутната зона, като за това е виновна вътрешната политика, която остави икономиката с огромен дълг, слабия растеж и високата безработица.

„Техническата рецесия в Италия изглежда е чисто италиански проблем“, коментира и Фабио Фойс, старши икономист за Европа в Barclays.

Малка утеха за Италия може да бъде, че тя не е първата от европейските страни, която изпадна сама в рецесия. Гърция имаше подобна съдба през първата половина на 2010 г. Очакванията са през 2019 г. растежът в еврозоната да се възстанови, но това може да не се окаже вярно за Италия.

Според Фойс по-слабото потребление в страната през миналата година се дължи главно на забавянето на частното потребление и инвестициите поради политическата нестабилност.

Италианското популистко правителство, начело с премиера Джузепе Конте, многократно е посочвало забавянето в световната търговия като причина за свиването на икономиката. Продажбите на италиански стоки в чужбина през 2018 г. са нараснали с 3% спрямо отчетен ръст от 7,6% година по-рано.

Все още много икономисти обаче се съмняват, че забавянето на темпа в международната търговия е основна причина за проблемите на италианската икономика. Спадът през декември при индустриалните продажби и новите поръчки са поредният знак, че рецесията може да продължи и през това тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 4
Sandy
преди 5 години
Няма да е сама в рецесията, България ще я последва и то със страшна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Да поясня защо предпочитам Пиночет:1. Екзекутира не повече престъпници и социалисти отколкото беше нужно.2. Направи Чили икономически най-развитата страна в Южна Америка и с най-ниска престъпност.3. Когато си свърши работата, сам се оттегли и възстанови демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Е, щом ми позволявате да си избирам главорез, предпочитам Пиночет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
majnata
преди 5 години
твоят кой е ...Марио Монти , Сорос ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Мусолони, Берлускини... б*х, да ви имам идолите! Достойни хора всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
Италия върви по пътя на Гърция ...оплетена в дълговата паяжина . Прав беше Берлускони като каза през 2010 , че трябва да се бяга от еврото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 20
Императорът
преди 5 години
Ще го търсите Дуче, сулювци - дето ви построи държавата, а вий го обесихте с тимберицата надолу. Ще го търсите, ама няма да го намерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още