IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът падна до ново десетгодишно дъно

Въпреки ходовете на централната банка оншорният курс отслабна до нива, които не са били наблюдавани от февруари 2008 г. насам

13:59 | 03.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайският юан продължи да отслабва във вторник, като падна до ниво от 7,2 за долар – по-малко от месец, след като Пекин остави валутата си да премине нивото от 7 юана за долар, над което я задържаше преди. Това се случи на 5-ти август, дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп анонсира мита върху широк спектър от китайски стоки. Юанът продължи да поевтинява, след като Китай и САЩ обявиха планове за налагане на нови мита, пише в. Wall Street Journal.

Китайските власти търсят начин да ограничат последиците от по-високите мита за американския пазар, без да предизвикват бягство на капитали зад граница или да намаляват валутните си резерви, твърдят анализатори и инвеститори. За да поддържат този баланс, те са постановили по-силен курс на юана спрямо пазарните цени. Китайската централна банка извършва и интервенции, за да поддържа курса в желаните граници.

През последните дни търговците заявиха, че засега Пекин ще се опита да запази нивото от 7,2 като таван за валутната двойка долар-юан, поне на оншорните пазари. Валутата се търгува както в континентален Китай, така и на офшорни пазари, като Хонконг и Лондон.

В континентален Китай на юана е разрешено да се движи в диапазона от не повече от 2% над или под дневен официален референтен курс, известен като фиксинг.

Китайската народна банка го определя отчасти въз основа на пазарните цени, но има право на преценка да го коригира, като използва „антицикличен фактор“.  Във вторник тя определи фиксираното ниво на 7,0884 за долар, което е малко по-слабо от фиксинга от 7,0883 в понеделник.

Въпреки ходовете на централната банка оншорният курс отслабна леко до 7,1806 спрямо долара във вторник, достигайки нива, които не са били наблюдавани от февруари 2008 г. насам.

В Хонкнг юанът поевтиня до 7,1963 за долар, преди леко да се възстанови. Това беше рекордно ниско ниво в деветгодишната история на офшорната валута. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още