IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът по-предпочитан от еврото при финансиране на търговски сделки

През октомври делът на юана в акредитивите и вземанията е бил 8,66%, докато делът на еврото е бил 6,64 на сто

09:49 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският юан вече е втората най-използвана валута за търговско финансиране в света, задминавайки еврото. Или поне това показват данните на Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации – мрежата за съобщения, използвана всекидневно от хиляди банки и финансови институции, познато като SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).

През октомври делът на юана в акредитивите и вземанията е 8,66%, докато делът на еврото е 6,64 на сто. През януари 2012 г. китайските пари имаха дял от 1,89%. Китай, Хонконг, Сингапур, Германия и Австралия са топ 5 на страните, използвали юана за финансиране на търговски сделки, показват още данните на базираната в Белгия платформа за междубанкови трансфери, цитирани от Bloomberg.

По този начин юанът застава зад щатския долар, който остава най-предпочитаната валута с дял от 81,08%, пише Ройтерс.

През октомври юанът заема 12-о място по извършени транзакции в световната платежна система, като запазва мястото си непроменено спрямо септември. Стойността на едно плащане за китайската валута нарасна с 1,5% през октомври.

Повишението е по-малко в сравнение с ръста при плащането с останалите валути от 4,6%, разкрива още SWIFT. Така пазарният дял на ренминби, както е известна още китайската валута, пада от 0,86% до 0,84%.

От началото на годината юанът поскъпна с 2,3% спрямо щатския долар, като данните на Bloomberg разкриват, че китайските пари са най-добре представящата се валута в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още