IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът се изкачи на четириседмичен връх след подкрепата на централната банка

Перспективите са обаче доларът да остане силен заради сигналите, че повишаването на лихвите в САЩ ще продължи

14:07 | 27.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският юан се повиши до четириседмичен връх спрямо долара в понеделник, след като централната банка започна отново да предлага „антицикличния фактор“  при определянето на дневния фиксинг на юана в опит да стабилизира валутния пазар, съобщава Ройтерс.

Китайската централна банка очевидно не се чувства комфортно само да наблюдава как се обезценява валутата на страната, което от своя страна би могло да доведе до изтичане на капитали от иначе охлаждащата се икономика. 

Във фокуса на пазарите остава ситуацията на търговския фронт, след като САЩ и Китай завършиха двудневните си преговори в края на миналата седмица, очаквано без голям пробив, на фона на ново ескалиране на търговското напрежение след активирането на пореден кръг двустранни мита върху стоки за по 16 млрд. долара. Така ескалацията в търговската война може да продължи през септември, а това да увеличи натиска върху китайската валута.

Президентът Доналд Тръмп в интервю за Ройтерс миналата седмица обвини Китай, че манипулира валутата си, за да смекчи удара от американските мита върху китайския внос.

В понеделник на вътрешния пазар юанът се разменяше на най-високата си цена от 1 август насам, след като отвори сесията на ниво от 6,8080 юана за долар, а по-късно се повиши до 6,8171 юана за долар.

Според повечето пазарни анализатори дори и малък знак за компромис в търговските преговори може да е достатъчен, юанът да тества внимателно наблюдаваното и психологически важно ниво на подкрепа от 7 юана за един долар.

Миналата седмица от Федералния резерв дойде нова порция увереност, че повишаването на лихвените проценти ще продължи и през следващата година, което ще осигури подкрепа за долара за по-дълъг период от време.

В същото време Китай вече се ангажира да предприеме по-активна данъчна политика, за да подпомогне преодоляването на идващата отвън несигурност. Забавящият се икономически растеж предизвиква разгорещен дебат сред представители на правителството за това дали фискалната политика трябва да играе по-голяма роля в смекчаването на последиците от търговска война със САЩ.

 Офшорният юан е поевтинял с 4,6% спрямо долара от началото на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още