IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юанът се търгува на най-ниското ниво от август 2011 г.

Курсът обаче все повече отразява пазарните сили, смята експерт

11:14 | 11.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтрес</em></p>

Снимка: Архив, Ройтрес

В петък китайската валута се търгува на над 4-годишно дъно спрямо долара на фона на все по-ниския референтен курс, определян от централната банка, икономическото забавяне в страната и силния отлив на капитали, пише CNBC.

Валутната двойка USD/CNY се търгува на ниво от 6,4553*, като така юанът е най-евтин от август 2011 г. насам По-рано в петък Централната банка на Китай определи референтния курс на валутата да бъде 6,4358, което е ново 4,5-годишно дъно. Фиксингът от петък обезценява юана и с 0,3% спрямо референтното ниво от четвъртък.

Графика: Investing.com

Централната банка на страната определя референтния курс всеки ден и оставя валутата да плава в коридор от 2% около него.

Ходът на властите е в унисон с целта им валутният курс да се определя все повече от пазара, посочва Крейг Чан от Nomura.

„Няма значителна интервенция на пазарите“, посочи той по време на пресконференция в петък, цитиран от CNBC. Според Чан причината, поради която юанът е оставен да поевтинее чак сега, въпреки че механизмът за определяне на курса от пазара влезе в сила през август, се корени в опасенията, че длъжниците е нямало да успеят да погасяват външните си дългове, ако валутата поевтинее.

По време на месеците на интервенции данните на Централната банка на Китай са показали значителна активност на хеджиране, а опасенията относно външните дългове са намалели, посочи той. Въпреки спада „нашето виждане е, че валутата все още е надценена. Желанието е тя да се придвижи по-близо до справедливата си стойност, която според нас е около 6,80 за двойката долар-юан", каза Чан. Експертите на Nomura предвиждат това ниво да бъде достигнато до края на 2016 г.

Проблемите с икономическия растеж на Поднебесната империя и износа на капитали породиха очаквания, че валутата ще продължава да поевтинява.

Брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай се забави до 6,9% през третото тримесечие, неуспявайки да отговори на целта от 7%, подхранвайки опасения, че икономиката на страната няма да успее да расте с желаните темпове след годините на експлозивна експанзия.

* Информацията е актуална към 11:12 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още