Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Южна Корея не промени лихвата, но намекна за бързо затягане на политиката

Икономистите очакват няколко лихвени повишения тази година, което би поставило централната банка на страната в изпреварваща позиция в региона и спрямо Фед

Южна Корея не промени лихвата, но намекна за бързо затягане на политиката

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Южна Корея остави основната си лихва без промяна, но значително повиши прогнозите си за инфлацията и намекна, че може да е необходим по-бърз темп на затягане на паричната политика, ако ценовият натиск нарасне заради ситуацията в Украйна, пише Ройтерс.

Централната банка остави основния лихвен процент на ниво от 1,25%, каквито бяха и прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, и ревизира очакванията си за инфлацията от 2,0% на 3,1%.

Гуверньорът на банката И Джуьол заяви, че според него инфлационният натиск ще се засили допълнително насред покачващите се цени на вноса и продължаващите проблеми със снабдителните вериги.

Още по темата

"По-високата инфлация означава някакво разширяване на адаптирането на паричната политика, което означава, че има по-голяма необходимост да се отговори с мерки на политиката, за да се стабилизират цените“, каза И Джуьол по време на пресконференция.

В отговор на въпрос относно пазарните прогнози за няколко лихвени повишения до около 1,5% или 2,00%, гуверньорът на банката посочи, че такива очаквания са „разумни“.

Южнокорейският регулатор си взима глътка въздух след серия от лихвени повишения, докато нарастващият брой новозаразени с коронавирус и ескалиращото напрежение в Украйна помрачават икономическите перспективи.

Мандатът на И Джуьол приключва на 31 март. Може да се наложи неговият наследник на поста да повиши лихвите, за да прекъсне възхода на инфлацията във възстановяваща се икономика, заедно с редица други финансови институции.

Централните банкери ще следят и ескалиралото напрежение в Украйна, както и ръстът на новозаразените в страната.

Още по темата

„Като се има предвид конференцията на И Джуьол и рязко завишената инфлационна прогноза, смятаме, че може да има повече от две лихвени повишения тази година“, каза анализаторът от Kyobo Securities Пeк Юнмин.

„Ако кризата в Украйна се задържи за известно време, цената на суровините ще нарасне допълнително и ще има негативно влияние върху инфлацията, следователно може да повлияе на централната банка да повиши лихвите“, каза експертът.

Анализаторите очакват южнокорейският регулатор отново да започне да повишава лихвите през второто тримесечие, а основната лихва да достигне 1,75% до края на 2022 г.

Това би поставило Южна Корея в позиция много пред нейните азиатски съседи и пред Федералния резерв на САЩ, които тепърва стават по-ястребово настроени*.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно обикновено не гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цените на металите се насочват към най-лошото си тримесечие от финансовата криза