IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея определя нови фискални правила за дълга

Правителството планира да ограничи държавния дълг до 60% от БВП, както и бюджетния дефицит до 3%

10:07 | 05.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южна Корея се стреми да възстанови репутацията си на страна с фискална стабилност, след като разходите за покриване на щетите от пандемията от коронавирус приключат, чрез налагане на граница на държавния дълг и бюджетния дефицит, съобщава Bloomberg. 

Правителството планира да ограничи държавния дълг до 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и бюджетния дефицит на 3% от 2025 г., става ясно от планирани фискални правила на министерството на финансите, публикувани в понеделник. Планът трябва да бъде одобрен от парламента.

Въпреки че новите правила все още изглеждат достатъчно стриктни в сравнение с нивата на дълга на някои други развити икономики, особено на Япония, те представляват разхлабване от дългосрочната цел за поддържане на дълг в размер на 40% от БВП.

Правилата имат за цел да осигурят устойчивост на държавните разходи и да бъдат по-устойчиви при средносрочни и дългосрочни рискове, изтъкват от финансовото министерство. Необходимо е да бъде изпълнен поне един от двата нови критерия и трябва да бъдат предприети мерки за възстановяване на фискалното здраве, ако ограниченията бъдат нарушени, се казва в съобщението на институцията.

Властите в Южна Корея отдавна се стремят да запазят нивото на дълга, като се позовават на застаряващото население и потенциалните разходи за обединение със Северна Корея. Правителството се отказа от досегашната си позиция, след като страната беше засегната от пандемията, като гласува четири допълнителни бюджета, които включваха универсална парична помощ за населението.

Съотношението на дълга към БВП се очаква да нарасне до 43,9% през тази година от 37,7% за 2019 г. и да достигне 58,3% до 2024 г., съгласно предложението за бюджет за следващата година. Някои политици се притесняват, че темпът на нарастване на дълга може да влоши кредитния рейтинг на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още