Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Южна Корея отчете най-големия икономически срив от 20 години

В сравнение с предходното тримесечие износът спадна с 16,6 процента

Южна Корея отчете най-големия икономически срив от 20 години

Служител работи на поточната линия за производство на кредитни карти във фабриката за карти на Hyundai Card Corp. в Сеул, Южна Корея. Снимка: SeongJoon Cho / Bloomberg
 

Икономиката на Южна Корея отчете през второто тримесечие на 2020 г. най-силния спад за последните 20 години в резултат на въздействието на пандемията на коронавирус. Преди всичко износът от четвъртата по големина икономика в Азия се оказа особено слаб. Брутният вътрешен продукт (БВП) се свива с 2,9 процента спрямо предходната година.

Това е най-силното свиване от последното тримесечие на 1998 г., когато азиатската икономика се срина с 3,8% в резултат на тогавашната финансова криза, става ясно от данните, публикувани от централната банка в четвъртък.

През първото тримесечие БВП нарасна с 1,4 процента в сравнение със същия период на 2019 г. При тримесечно сравнение обаче икономиката се свива за второ поредно тримесечие.

Още по темата

Икономическото забавяне през второто тримесечие беше по-голямо, отколкото очакваше централната банка на страната. Тя обясни това основно със значителния спад на експорта. Износът от силно експортнозависимата страна се е свил с 13,6% на годишна база - най-слабият резултат от четвъртото тримесечие на 1974 г., предава DPA.

В сравнение с предходното тримесечие износът спадна с 16,6 процента. Банката посочи като причина спада в износа на автомобили и въглища и петролни продукти. Най-важните експортни стоки включват също полупроводници, кораби, машини, смартфони и плоски екрани. От страна на индустрията има срив в сектора на услугите и преработвателната индустрия.

Южна Корея вече прие редица програми за подкрепа за икономиката и пазара на труда за справяне с последствията от пандемията.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на паричното предлагане в еврозоната се забавя през август