IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея повиши лихвите до най-високото равнище от средата на 2019 г.

Регулаторът на страната сигнализира за последващи агресивни лихвени повишения в опит да озапти инфлацията

11:04 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Южна Корея одобри поредното лихвено увеличение и прогнозира последващи агресивни ходове, за да озапти потребителската инфлация в страната, достигнала 13-годишен връх, съобщи Ройтерс.

В четвъртък регулаторът повиши лихвата с 25 базисни пункта до равнище от 1,75%, най-високото от средата на 2019 г., като по този начин се присъедини към ястребите* сред големите централни банки по света.

Ден по-рано централната банка на Нова Зеландия одобри второто поредно голямо лихвено повишение в размер на 50 базисни пункта (б.п.) и също прогнозира допълнително агресивно затягане на паричната политика с цел контролиране на инфлацията.

Южнокорейският регулатор завиши прогнозите си за инфлацията до 4,5% тази година, което е най-високото ниво от 2008 г. и е над двойно над целевото равнище на банката от 2%.

"Нашата политика ще продължи да е фокусирана върху ценовата стабилност за известно време и ще е подходящо да кажем, че тази времева рамка ще се простира върху няколко месеца, засега", каза гуверньорът Ри Чанйонг по време на пресконференция.

Всички, с изключение на един, от 28-те анализатори, анкетирани от медията, бяха в очакване на повишение на показателя.

Повечето анализатори прогнозират, че банката ще повиши лихвите до 2,25% до края на годината, като много от тях смятат, че след това ще се наложи ведомството да прецени колко бързо да натисне спирачките на фона на забавящия се икономически растеж на Китай - най-големия търговски партньор на Сеул.

Колкото до рисковете от стагфлация, Ри посочи, че растежът е по-слаб, но може да не е близо до рецесионните нива дори когато се очаква по-слабото световно търсене да навреди на износа на страната през втората половина на годината.

От централната банка прогнозират южнокорейската икономика да нарасне с 2,7% тази година спрямо първоначалните прогнози за 3% ръст.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още