IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея предоставя стимули за икономиката за 14 млрд. долара

Правителството намали прогнозата си за растежа и инфлацията през тази година

09:54 | 25.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Корея предоставя стимули за икономиката за 14 млрд. долара

Южна Корея обяви фискални стимули за 14 млрд. долара, включително и допълнителен бюджет за пръв път от две години, за да стимулира анемичната икономика, която е засегната от бързото разпространение на Близкоизточния респираторен синдром (MERS), пише MarketWatch.

Освен това правителството намали прогнозата си за растежа и инфлацията през тази година.

Фискалните стимули идват само две седмици, след като Централната банка на Южна Корея понижи основната лихва до 1,5%, за да се застрахова, че вирусът няма да повлияе на потреблението, но и за да стимулира износа, който страда заради слабото външно търсене.

Пакетът в размер на 15 трлн. вона (13,5 млрд. долара) включва все още неуточнен допълнителен бюджет, информират от Министерството на финансите. Представители на властта коментираха, че държавната подкрепа трябва да се насочи към предприятията, които са засегнати от разпространението на вируса, за финансиране на местните износители, както и за създаване на работни места.

За последно страната прие допълнителен бюджет в рамките на фискални стимули в размер на 17 трлн. вона през 2013 г.

Сеул вече очаква, че четвъртата по големина икономика в Азия ще отбележи растеж от 3,1% през 2015 г. спрямо предходната оценка за ръст от 3,8%, направена през декември 2014 г. За 2016 г. очакванията са за 3,5%. През 2014 г. икономиката нарасна с 3,3 на сто.

Правителството очаква средната инфлация през 2015 г. да бъде 0,7%, което е под предишната оценка за 2%. През 2014 г. инфлацията бе 1,3 на сто.

Вирусът MERS зарази 180 души и отне живота на 29. Заразата влоши потреблението, търговските обороти, туризма и развлекателната индустрия, тъй като хората се страхуват да не се заразят и си стоят у дома.

Над 120 хил. души отмениха пътуванията си до Южна Корея, след като вирусът удари страната на 20 май, сочат данни от доклад на Министерството на финансите. Освен това през първата и втората седмица на юни продажбите на дребно спадат със 17% и с 9%, съответно. Посетителите в увеселителните паркове намаляват с 60% и 45%, съответно.

Що се касае до влиянието на вируса върху износа – през май експортът спадна с 10,9% на годишна база, като се сви за пети пореден месец. Това се случва и на фона на забавящата се китайска икономика, и на слабото възстановяване на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още