IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея преживява срив на конюнктурата

БВП се свива на тримесечна база за първи от 9 години насам заради понижения в производството и строителството

10:53 | 25.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Страната се кани да домакинства Зимната олимпиада след няколко дни<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Страната се кани да домакинства Зимната олимпиада след няколко дни. Снимка: Ройтерс

През последното тримесечие на 2017 г. икономиката на Южна Корея се свива на тримесечна база за първи път от финансовата криза насам, предава Dow Jones.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е понижил спрямо третото тримесечие с 0,2 на сто, показват предварителните данни на Централната банка на Южна Корея. За сравнение - през третото тримесечие бе отчетено нарастване от 1,5 на сто спрямо предходното.

Икономистите очакваха през четвъртото тримесечие БВП да не отчете промяна в нито една посока. Това е първото понижение от 9 години насам на фона на понижения в производството и строителството. Експерти отдават спада преди всичко с по-слабия износ и понижаващите се инвестиции в строителството.

По отношение на разходите, намаляването на брутните инвестиции в дълготрайни активи и по-рязкото свиване на износа спрямо вноса са повлияли отрицателно на активността. 

На годишна база БВП се е увеличил с 3% след покачване от 3,8% през предходното тримесечие. Пазарните анализатори също очакваха по-силен ръст – с 3,1 на сто.

По-бавниото увеличение на БВП се обяснява главно с рязкото забавяне на производството и строителството, което компенсира по-бързия растеж на комуналните услуги, незначителното повишаване в сектора на услугите и възстановяването на първичната търговска активност.

Износът е спаднал с 5,4% спрямо предходното тримесечие, показват данните на Bank of Korea, след като ръстът на износа на полупроводници беше компенсиран от спада в експорта на автомобили. Вносът също се понижи с 4,1% след свиване на поръчките за машини. 

Производственият сектор в Южна Корея се сви с 2% на тримесечна база, спад, който централната банка отдава на понижението в транспортното оборудване, докато строителството също се свива с 1,5%.

За цялата 2017 г. брутният вътрешен продукт се е увеличил с 3,1%, в сравнение с 2,8% през 2016 г.  

По време на своята среща по-рано през януари централните банкери на Корея повишиха прогнозата си за ръста на икономиката на страната до 3 на сто спрямо предишните си очаквания от октомври за повишение с 2,9 на сто, позовавайки се на подобряващото се частно потребление. Банката запази през миналата седмица лихвите непроменени, след като ги повиши през ноември за първи път от над 6 години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още