IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея се осмели да увеличи лихвите за първи път от близо 3 години

Коригирането на политиките през идните месеци ще е постепенно, като следващото решение ще бъде взето и предвид развитието на епидемиологичната ситуация

11:38 | 26.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южна Корея стана първата водеща азиатска икономика, която увеличи лихвените си проценти в четвъртък. Очакванията са увеличенията да продължат, след като институцията даде да се разбере, че финансовите рискове са по-голяма заплаха за икономиката от новия пик на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Гуверньорът Лий Жу Йеол заяви, че увеличението (първото от почти три години) от четвърт пункт до 0,75% все още оставя лихвата в позиция за подкрепа на икономиката. Той също така допълни, че настоящата вълна на пандемията, причинена от делта варианта, има по-малко лош ефект върху растежа, тъй като потребителите вече са се нагодили към новата реалност на пандемията.

Коригирането на политиките през идните месеци ще е постепенно, като следващото решение ще бъде взето и предвид развитието на епидемиологичната ситуация, финансовите дисбаланси и ходовете на другите централни банки, включително Федералния резерв, заяви той.

Решението показва, че фокусът на паричната политика в Корея се е изместил от стимулиране на икономиката към ограничаване на създадения от дългови активи балон. Коментарът на Лий ще даде храна за размисъл на инвеститори и анализатори преди речта на Джером Пауъл в рамките на симпозиума в Джаксън Хол в петък.

В унисон с очакванията на гуверньора, че икономиката ще остане стабилна при новата коронавирусна вълна, централната банка запази прогнозата си за растеж за годината на 4%. Очакванията са потреблението да се засили, а износът и инвестициите да останат на същото добро равнище. Институцията обаче увеличи прогнозата за инфлация, която вече е над целта от 2,1%, подчертавайки и ускоряващия се ръст на заемите на домакинствата.

„Според нас Корейската централна банка ще трябва да продължи предпазливо, като се имат предвид трайните рискове от вируса и нуждата за свеждане до минимум на ефекта от по-високите разходи по кредити за задлъжнелите домакинства. Очакваме да запази лихвите до края на годината“, коментира икономистът на Bloomberg за Азия Джъстин Хименес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още